Hírsaláta

2009. október 9., péntek, Belföld

EMELIK, NEM EMELIK? Bár eddig, de még most is tagadják politikusok, főként Emil Boc és Gheorghe Pogea, hogy januártól emelnék az általános forgalmi adót (áfa), a gazdasági hírmagyarázók folyamatosan erről beszélnek. Pénzügyi elemzők szerint az áfa háromszázalékos emelése mintegy kétmilliárd eurós többletet hozhatna az állampénztárba, a Nemzetközi Valutaalap illetékesei viszont korábban arra figyelmeztették Bukarestet, hogy jelentős adók megnövelése válságidőszakban nem biztos, hogy meghozza a kívánt eredményt. A Romániai Gyárosok Országos Szövetsége számításai szerint a háromszázalékos áfaemelés a termékek ötszázalékos általános drágulásához vezetne. (Ziarul Financiar)

ROMÁNIA LEGGAZDAGABB NŐI. Elkészítette a Forbes a leggazdagabb romániai nők listáját. A leggazdagabbnak Veronica Drăgant találták, aki özvegye az elhunyt Iosif Constantin Drăgannak és lánya annak a Guşă tábornoknak, akinek a marosvásárhelyiek szobrot akarnak emelni. Vagyona 450 millió euró. A második helyen Camelia és Corina Voiculescu áll összesen 300 millió euróval, a harmadik Anca Vlad, a Fildas csoport tulajdonosa 85 millió euróval. A dobogósokat Camelia Şucu követi, az üzletasszony 70 millió euróval rendelkezik, melyet a ClassMob nevű bútorcégén keresztül szerzett. (Realitatea)

JÖVŐTŐL NINCS KIVÉTEL. 2010-től minden gépkocsi után kötelező lesz környezetszennyezési illetéket fizetni. A rendelet a 2000 köbcentinél kisebb, Euro 4-es besorolású személygépkocsikra is érvényes. A tervek szerint a jogszabály csak a mozgássérülteket menti fel az illetékfizetés alól. Az intézkedést az indokolja, hogy a gazdasági válság hatására 8 százalékkal nőtt a használtautó-piac, viszont hatvan százalékkal kevesebb új autót vásároltak. (Antena3)

VERIK A MAGYART A HEGYEN TÚL. A Vâlcea megyei igazságtétel megdöbbentő módját ismerhette meg egy csíkszeredai fiatalember. A megyeszékhely egyik cégénél eladási ügynökként dolgozó férfit legutóbbi kiszállásán brutális módon bántalmazta az egyik ottani befolyásos üzletember huszonéves fia, őt téve felelőssé egy közúti incidensért. Ütések, pofonok csattantak, ,,lebozgorozták", megalázták a székelyföldi ügynököt. (Csíki Hírlap)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2009-10-09: Közélet - x:

Herta Mülleré az irodalmi Nobel-díj

Herta Müller romániai származású német író kapja idén az irodalmi Nobel-díjat; az írónő ,,a költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával rajzolta meg műveiben az otthontalanság tájképét" — indokolta tegnap döntését a Svéd Királyi Akadémia.
2009-10-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Új vezetőtanács a jegybank élén
A parlament két háza 251 igen és 42 nem vokssal megszavazta a Román Nemzeti Bank új vezetőtanácsát. A parlament a vezetőtanácsi listára szavazott, amelyen mind a kilenc vezetőtanácsi tag szerepelt.