Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. október 9., péntek, Belföld

Új vezetőtanács a jegybank élén

A parlament két háza 251 igen és 42 nem vokssal megszavazta a Román Nemzeti Bank új vezetőtanácsát. A parlament a vezetőtanácsi listára szavazott, amelyen mind a kilenc vezetőtanácsi tag szerepelt.

A listát a költségvetési-pénzügyi bizottságok terjesztették fel a parlamenti pártok által javasolt személyek meghallgatása után. Továbbra is a jegybank kormányzója marad Mugur Isărescu, az új vezetőtanács elnöke, Florin Georgescu aligazgató, Bogdan Olteanu aligazgató, illetve Cristian Popa, Dinu Marin, Nicolae Dănilă, Virgil Stoenescu, Nagy Ágnes és Napoleon Pop vezetőtanácsi tag. Az új igazgatótanács fő célkitűzése az euró 2014—2015-ös bevezetése, jelentette ki újraválasztása után Mugur Isărescu, aki ambiciózusnak, ám megvalósíthatónak tartja ezt a célkitűzést.

Băsescut támogatja a D-LP

A D-LP Traian Băsescut támogatja az államelnök-választáson — jelentette be Emil Boc pártelnök az igazgatótanács ülése után. Több érvet sorakoztatott fel Băsescu újabb mandátuma mellett: az ő érdeme Románia csatlakozása az EU-hoz, az egyéni választókörzetes szavazás bevezetése, a volt Szekuritáté dossziéinak hozzáférhetővé tétele és a kommunizmus elítélése, az egységes adókulcs, illetve a szociális minimálnyugdíj bevezetése, valamint európai tervek — a Nabucco-terv vagy a Duna—Fekete-tenger projekt — támogatása.

Újabb nap, újabb cirkusz

A demokrata-liberális képviselők és szenátorok hiányában olvasták fel a kormány elleni bizalmatlansági indítványt tegnap a parlament együttes ülésén. A Tizenegyen Románia ellen című dokumentum a liberális párt és az RMDSZ közös kezdeményezése, amelyet a szociáldemokraták is támogatnak. A demokrata-liberális honatyák elhagyták a parlamenti ülést a bizalmatlansági indítvány felolvasása előtt, alkotmányellenesnek nevezték az eljárást, és kvórum hiányában felfüggesztették az ülést. Végül egyórás késéssel, a D-LP hiányában mégis felolvasták az indítványt. A parlament kedden szavaz, és ha meglesz a 236 igen voks, a Boc-kormány megbukik.

Szász Jenő Udvarhely alpolgármestere

Szász Jenőt választotta alpolgármesternek tegnapi alakuló ülésén Székelyudvarhely új városi tanácsa. A két héttel ezelőtt megválasztott testületben kilenc RMDSZ-es, kilenc MPP-s és a Zöld Párt egy képviselője kapott helyet. Az MPP jelöltje, Sázsz Jenő egyetlen szavazattal múlta felül az RMDSZ jelöltjét, Incze Zoltánt. Az MPP az alakuló ülést megelőző tárgyalásokon nagykoalíciót javasolt az RMDSZ-nek, még mindig bíznak benne, hogy sikerül megegyezniük — nyilatkozta Szász Jenő pártelnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2009-10-09: Belföld - x:

Hírsaláta

EMELIK, NEM EMELIK? Bár eddig, de még most is tagadják politikusok, főként Emil Boc és Gheorghe Pogea, hogy januártól emelnék az általános forgalmi adót (áfa), a gazdasági hírmagyarázók folyamatosan erről beszélnek. Pénzügyi elemzők szerint az áfa háromszázalékos emelése mintegy kétmilliárd eurós többletet hozhatna az állampénztárba, a Nemzetközi Valutaalap illetékesei viszont korábban arra figyelmeztették Bukarestet, hogy jelentős adók megnövelése válságidőszakban nem biztos, hogy meghozza a kívánt eredményt. A Romániai Gyárosok Országos Szövetsége számításai szerint a háromszázalékos áfaemelés a termékek ötszázalékos általános drágulásához vezetne. (Ziarul Financiar)
2009-10-09: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

A szlovák nyelvtörvényről tárgyaltak
A módosított államnyelvtörvény értelmezéséről tárgyalt Pozsonyban a kulturális minisztérium szakembereivel a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).