Külföldi hírek — Mózes László

2009. október 9., péntek, Közélet

A szlovák nyelvtörvényről tárgyaltak

A módosított államnyelvtörvény értelmezéséről tárgyalt Pozsonyban a kulturális minisztérium szakembereivel a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).

,,Ha elkészül a végrehajtási módszertani útmutató, egyértelművé válik, hogy mit tartalmaz a jogszabály, de persze ezzel a törvény nem módosul" — mondta Petőcz Kálmán, az SZMK képviselője. A felek egyetértettek abban, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény hivatali nyelvhasználatra vonatkozó része előnyt élvez a nyelvtörvénnyel szemben, vagyis használható a hivatalokban a magyar nyelv ott, ahol a kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot.

Nem volt influzenás tünet

Nem voltak influenzás tünetei annak a 33 éves nőnek, aki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) klinikáján halt meg, és szervezetében kimutatták az új típusú influenzavírust. Orosi Piroska, a DEOEC Kórházhigiéne és Infekciókontroll tanszékének vezetője tegnap délután elmondta: az elhunyt végső stádiumban lévő daganatos beteg volt, a H1N1 vírust szervezetében a kórbonctani vizsgálatok során mutatták ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-10-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Új vezetőtanács a jegybank élén
A parlament két háza 251 igen és 42 nem vokssal megszavazta a Román Nemzeti Bank új vezetőtanácsát. A parlament a vezetőtanácsi listára szavazott, amelyen mind a kilenc vezetőtanácsi tag szerepelt.
2009-10-09: Közélet - x:

Új pályázatot nyújtanak be a megyei kórház felújítására - Fekete Réka

A megye és a megyei érdekeltségű közintézmények költségvetésének módosításáról, a megye ez évi forgóalapjának felhasználásáról, az öt háromszéki iskolatábor átvételéről és a sepsizentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház rehabilitálása elnevezésű, sokadszor módosított beruházási terv jóváhagyásáról, valamint a terv pályáztatásáról döntöttek a tegnapi rendkívüli tanácsülésen a megyei képviselők.