Székelyföld Bukarestben — Ferencz Csaba

2009. október 16., péntek, Közélet

Kézművesek és táncosok a Székelyföld standon — mozgalmas bemutatkozás

Az őszi turisztikai vásár néhány napjára mintegy száz négyzetméternyi Székelyföld költözött a fővárosba. Ekkora ugyanis az a bemutatóstand, amely először a hazai szakvásárok történetében egységesen kívánja megjeleníteni Székelyföld turisztikai kínálatának egy szeletét.

A turisztikai minisztérium támogatásával Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint ez utóbbi turisztikai egyesülete szervezésében valamivel több, mint két tucat turisztikai vállalkozás mutatkozik be a hét végén a fővárosi seregszemlén. Jobbára Hargita megyei vendéglátók, kézművesek tartották fontosnak, és áldoztak a jelenlétre, Háromszékről csupán két cég tartotta célszerűnek a bemutatkozást, Marosszéket egyedül Szováta képviselte. A külön standmegnyitón — amelyet Borboly Csaba és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Kelemen Hunor államfőjelölt tartott — mégis premierszámba ment, hogy a román nyelvű Hargita megye táblát Székelyföldre cserélték. A minisztérium megbízottja ugyanis a bemutató­stand felállításakor azt szorgalmazta, hogy két megyét és nem egy régiót kell megjeleníteni a feliratokon. Pedig több hazai vidék, mint Bukovina vagy Máramaros, szintén regionális identitását jelenítette meg.

A felszólalók is az egységes megjelenítés fontosságát hangsúlyozták, hiszen ezáltal a régió történelmi nevét a turisztikai kínálatban külön márkanévként lehet meghonosítani. A kínálat rendkívül gazdag, a gyógyturizmustól a kulturális értékekig, a hagyományokig a turisztikai szempontból értékesíthető értékek egész tárháza rendelkezésre áll. Ezt kell turisztikai termékként és szolgáltatásként minél szélesebb körben megismertetni és értékesíteni.

A Székelyföld stand mozgalmasabb attrakciói ebből a kínálatból nyújtottak ízelítőt, a tusnádi fiatal táncosok nem csak a standnál, hanem a kiállítási csarnok közepén felállított színpadon is bemutatkoztak (meg is dobogtatták az épp arrajáró udvarhely- és csíkszéki gazdák szívét, akik a turisztikai kiállítással egy időben zajló mezőgazdasági vásárra érkeztek), a korondi fazekas és a jelenleg Maksán dolgozó bőrdíszműves pedig a mesterség néhány fogását is bemutatta az érdeklődőknek. Újdonságszámba ment az érintőképernyős turisztikai térkép is, de a (mű)hóember murokorrát, na meg a stand nagyméretű fotóillusztrációit is sokan megcsodálták. Nem hiányoztak a szórólapok, a térképek, a jellegzetes népművészeti tárgyak.

Az őszi nemzetközi turisztikai vásár, amelyet Elena Udrea szakminiszter nyitott meg, a bukaresti kiállítási város főcsarnokában zajlik a hét végén, s bár jelen vannak a külföldi szakképviseletek, a hazai kínálat bemutatására koncentrál. Karácsony Máramarosban jelszóval főként annak a vidéknek a turisztikai kínálatára helyezték a hangsúlyt a szervezők. Egyébként a vásáron több mint négyszáz cég tizenötezer négyzetméteren mutatkozik be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2009-10-16: Közélet - x:

Lucian Croitoru a megbízott kormányfő — Farcádi Botond

Lucian Croitorut, a Román Nemzeti Bank elnökének tanácsadóját bízta meg kormányalakítással Traian Băsescu államfő. Döntésével elutasította az ellenzéki alakulatok — a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek csoportja — közös javaslatát, melyben Klaus Johannist, Nagyszeben szász polgármesterét támogatták. Az államfő döntése egyelőre inkább mélyíteni látszik a politikai válságot, mintsem hogy megoldja azt, hiszen a Demokrata-Liberális Párton kívül egyetlen alakulat sem támogatja Croitorut, így kevés az esélye annak, hogy leendő kormányának bizalmat szavaz a parlament.
2009-10-16: Közélet - x:

Fegyveres rablás Sepsiszentgyörgyön (Akár a moziban) — Szekeres Attila

Itt hatoltak be a rablók — mutatja a menedzser
Nagy pénzösszeget rabolt el két felfegyverzett álarcos férfi tegnapra virradóra Sepsiszentgyörgyön, s az ügy pikantériája, hogy épp egy őrző-védő szolgálat székházából, két fegyveres őrt ártalmatlanná téve. A rablók a cég készenléti gépkocsijával távoztak. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, nem csak Háromszéken, hanem a szomszédos megyékben is.