Herta Müller kellemetlen Nobel-díja - Bogdán László

2009. október 17., szombat, Sport
A bánsági születésű, Romániából 1987-ben távozó német Herta Müller Nobel-díja meglehetős viharokat kavart.
A román sajtó egy része ,,román származású írónőről" (?) beszélt, olyan megmosolyogtató és hideglelős vélemény is elhangzott, hogy a németek már adtak egy királyt Romániának, most a románok ajándékoztak egy királynőt Németországnak. Különösen azért is nehezen megemészthető ,,itthon" egy innen elszármazó német író Nobel-díja, mert Herta Müller sebei még nem ,,gyógyultak" be, esszéiben, regényeiben (ezek közül A rókák csapdába esnek jelent meg magyarul még 1995-ben) a Ceauşescu-diktatúrát világítja át, erős szarkasztikus éllel, bámulandó erudícióval. Egyébként a Periszkóp olvasói előtt szemlélete és felfogása nem idegen, tavaly márciusban közöltük a hazáról, illetve a hazátlanságról szóló, Haza, avagy csalóka dolgok című fulmináns vallomását. Mindez természetesen a legteljesebb mértékben sérti a változatlan (vagy alig változó) román közfelfogást, mely nem viszonyul kimondott empátiával a kisebbségekhez. Mellékelten részleteket közlünk Marius Cosmeanu román író glosszájából Herta Müller romániai fogadtatása kapcsán, és egy esszéjével köszöntjük az írónőt, amely a Magyar Lettre Internationale hasábjain jelent meg.
Cikk megjelenési időpontja: 2009-10-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2009-10-17: Gazdaság - x:

Röviden — Ferencz Csaba

Rekordok
Rekordszintre, 2,27 ezer milliárd dollárra nőtt Kína arany- és devizatartaléka szeptember végén. A tartalékszint 19,26 százalékkal nőtt egy év alatt a kínai központi bank szerdán ismertetett adatai szerint. Kína ezzel továbbra is világvezető. A második helyen Japán áll, amelynek az arany- és devizatartaléka közel fele a kínainak, 1,052 ezer milliárd dollár. A harmadik helyen Oroszország található 413 milliárd dollárral.
2009-10-17: Sport - x:

Herta Müller: Szájmennybolt és gyíkbőr cipő

Ha az életben semmi nincs rendben többé, akkor a szavak is a mélybe zuhannak. Mert szolgálatába állítja a nyelvet minden diktatúra, legyen az jobb- vagy baloldali, ateista, avagy istenes.