A székely pityókás kenyér is levédhető — Mózes László

2009. október 29., csütörtök, Közélet

Sül a ropogós, krumplis székely házikenyér

Több mint egy tucat termék védettségét szeretné megszerezni a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Irodája Brüsszeltől. Lucia Romanescu, a másfél évvel ezelőtt létrehozott brassói székhelyű intézmény igazság szerint eddig egyetlen, a topoloveni-i szilvaíz védelme érdekében indította be az eljárást, amely akár egy évig is eltarthat.

Ahhoz, hogy néhány székelyföldi termék is — mint például a háromszéki pityókás házikenyér vagy a kürtőskalács — megkaphassa a minősítést, a termelőknek szövetkezniük kell. Ha a brüsszeli bizottság elfogadja az igénylést, a védett termékeket garanciabélyeggel látják el, amely biztosítja eredetiségüket és jó minőségüket. A felmérések szerint egyébként Romániá­ban mintegy 1800 olyan termék van, mely jogosult lehet a védjegy megszerzésére. Nem elég tehát, hogy a székelyföldi vállalkozóknak éppen elég fejtörést okoz túlélni a gazdasági válságot, jobbik esetben cégeik fejlesztésére figyelni, megmaradni a konkurencia szorításában, sokuknak talán nem haszontalan szembenézniük azzal, hogy közismert, jó minőségben előállított, hagyományos termékeiket érdemes levédeniük. Mert elég a Szlovákiában levédett kürtőskalács példájára gondolni, mint ahogy a pálinka etnikai hovatartozása is sok vitára adott okot, és belátható, jobb egy-két lépéssel megelőzni másokat.

Háromszéki pékségeket bemutató összeállításunk a Vállalkozók oldalon

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2009-10-29: Közélet - x:

Csökkenteni kellene az adókat (Kelemen Hunor háromszéki kampánya) — Farkas Réka

A 16 százalékos egységes adókulcsot 14 százalékra, az alapélelmiszerek és -szolgáltatások áfáját 15 százalékra csökkentené Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje, meglátása szerint ezek az intézkedések segítenék Romániát kilábalni a gazdasági válságból.
2009-10-29: Máról holnapra - x:

Elfogyott a türelem — Ferencz Csaba

A sok fedezet nélküli kormányígérgetés tegnap az állattartóknál bosszulta meg magát. Az elmaradt támogatások miatt türelmük elveszett, s bár a korábban bejelentett többnapos tüntetésre érkeztek Bukarestbe, az ügyvezető szakminiszter helyzetet meg nem oldó javaslata miatt kisebb revolúció tört ki a fővárosban. Délután a Cotroceni-palota előtt több száz állattartó gazda megmozdulása dulakodásba torkollott. Hatszáz főnyi gazda ötszáz csendőrrel nézett farkasszemet.