Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 22:20
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Wass Albert élete és elhivatottsága — Fekete Réka

2009. október 31., szombat, Kultúra
Wass Albert nem csak jó író és költő volt, hanem iránymutató magyar, aki tetteivel és írásaival hitet tett szülőföldje mellett — hangsúlyozta Sepsiszentgyörgyön Turcsány Péter, a budapesti Kráter Műhely Egyesület elnöke. Az unitárius egyházközség gyűléstermében múlt hét végén tartott jótékonysági est meghívottja Wass Albert életéről és elhivatottságáról tartott vetítéssel egybekötött előadást, közreműködött Szutor Ágnes, Turcsány Torda és Bíbor. Az Életfa Családsegítő Egyesület a sepsiszentgyörgyi és kilyéni rehabilitációs központ számára gyűjtött adományokat.
A Kráter Műhely Egyesület a mai magyar irodalmi művek kiadása mellett fő céljának tekinti a múltban kitagadott vagy elhallgattatott írók munkáinak eljuttatását az olvasókhoz, évente negyven-ötven könyv jelenik meg gondozásukban. Turcsány Péter lapunk érdeklődésére elmondta, 1963-tól kutatja és ápolja Wass Albert szellemi örökségét, aki szerinte nem csak Erdélyhez szól, hanem az egyetemes magyarsághoz, de más nemzetek is szerethetik műveit. Életműsorozatban kiadták összes művét, és lefordították Amerikában megjelent politikai írásait.
— Mi ezzel lezártnak tartjuk az életművét, bár hallottunk eddig ki nem adott színdarabokról, lehetséges, hogy azok kiegészítik majd, de a fő üzenet megvan — szögezte le a kiadóvezető, akit arra kértünk, mondja el néhány gondolatát a Háromszék olvasóinak.
Turcsány Péter: Úgy érzem, az utóbbi években a Mezőségre koncentráltam, ahol ő élt, amiről írt, és mi is azt kutattuk, de ahogy Wass Albert eleinte a szűkebb pátriája keresztjét hordozta, és majd nagyon hamar egész Erdély írója lett, ahogy az tetten érhető történelmi regényeiben és verseiben, így mi is kiterjesztettük életművének népszerűsítését a tágabb szülőföldre. Wass Albert mindig nagy szeretettel és tisztelettel figyelt a székelyekre, ő maga is székelynek tartotta magát. Számomra pedig a székelységen belül külön fontos Háromszék, a szívemhez közel állónak tekintem ezt a nagy múltú megyét, ahol minden kőhöz emberi érték tapad, Mikes Zágonjától Gábor Áronig. Azt hiszem, Wass Albert szinte ragyogna, itt szeretne lenni, hisz ő mindig felnézett erre a tájra. Ezt érzem én is, ezért szeretek eljönni Sepsiszentgyörgyre, Háromszékre.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most