Az Apor-kódex, a sztár — Csinta Samu

2009. október 31., szombat, Közélet

zépkor fogadja október 29-e óta a budapesti Országos Széchényi Könyvtárba látogatókat. A Látjátok, feleim… — Magyar nyelvemlékek a kezdetektől a 16. század elejéig című kiállításon interaktív környezetben, audio- és videoeszközök segítségével felerősített és közérthetővé tett üzenetet közvetít a Huszita Biblia részeit őrző mindhárom kódex: az Újszövetséget tartalmazó Müncheni, a Bécsi, amely az Ószövetséget, illetve az Apor-kódex, amely a zsoltárokat foglalja magában.

A kiállítás egyik ,,sztárját", a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő, a negyedik legrégebbi magyar nyelvemléknek számító Apor-kódexet a budapesti Balassi Intézet munkatársai restaurálták. A közel 1,8 millió forint értékű munkálat vezetője, Tóth Zsuzsanna főrestaurátor élete fő művének tartja a kódex másfél év alatti, napi nyolc-tíz órás munka révén való új életre lehelését.

A kiállítás megnyitóján jelen lévő Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerint 2010. április végéig hazakerül a kódex, illetve a róla készült nemes másolat és egyéb kiállítási anyagok, így az itthoni tárlatlátogatók is részesülhetnek a kivételes élményben.

Az Országos Széchényi Könyvtárral való együttműködés azonban korántsem merül ki ennyiben. A múzeum a közeljövőben szakmai segítséget kap a közel ezer darabra tehető könyvállomány restaurálásában és állandó kiállításon való bemutatásában, valamint a térképgyűjtemény felújításában. ,,Az Apor-kódex esete áttörésnek tekinthető, hiszen a restaurálás magyar pénzen, de a romániai szakma és kulturális diplomácia egyetértésével és segítségével történt. Mindez talán képes lesz eloszlatni a gyanakvást, miszerint a restaurálás és állagmegóvás érdekében külföldre szállított műkincseinket elveszítjük" — fogalmazott Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2009-10-31: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Csehország kapott is, meg nem is
Lezárult a Lisszaboni Szerződés körüli vita. Az EU nem adott semmit, Csehország mégis úgy érezheti, hogy kapott valamit. Klaus elnök eredetileg a Beneš-dekrétumok védelmét akarta beillesztetni a szerződésbe, végül csak egy ígéretet kapott, hogy a jövőben esetleg kérheti országa mentességét az alapjogi charta alól.
2009-10-31: Közélet - x:

Megjelent — Váry O. Péter

Irodalmi folyóiratot indítani mindig kockázatos vállalkozás. Az irodalom az erdélyi magyar művelődéspártolók és -fogyasztók amúgy sem túl népes táborának körében az utóbbi években a más művészeti ágakhoz képest valahogy háttérbe szorult.