A hétvége hírei — Simó Erzsébet

2009. november 2., hétfő, Közélet
Előrehozott választás oldaná meg a politikai válságot

Traian Băsescu államelnök Iaşi-ban kijelentette, nem szeretne előrehozott választásokat, de nem tud nem gondolni arra, hogy a parlament feloszlatása valójában demokratikus megoldást jelentene a politikai válságból való kilépésre.

Igaz, ezek most nagyon rosszkor jönnének — fűzte hozzá. A jövendőbeli kormányzásra utalva kifejtette: „Megoldást kell keresni a parlamenti többség létrehozására, amely vagy részt vesz a kormányzásban, vagy protokollum alapján támogatja a kormányszövetséget. Jelen helyzetben már nem tudnád megmondani, ki jobb vagy rosszabb partner, mivel a demokrata-liberálisok minden variánst kipróbáltak" — szögezte le Băsescu.

November 14-ig adtak időt Traian Băsescunak

A Szociáldemokrata Párt felszólította Traian Băsescu államfőt, nevezzen ki olyan kormányfőt november 14-ig, akit a jelenlegi parlamenti többség is elfogad. Victor Ponta alelnök elmondta, két hét múlva lejár nyolc miniszter ideiglenes megbízatása. Ponta szerint ezt az államfő is tudja, csak nem hozza a közvélemény tudomására. A szocdem politikus szerint november 15-én vezető nélkül maradnak lényeges minisztériumok, pontosabban azok, amelyeket a demokrata-liberális tárcavezetők szocdem kollégáik lemondása után vettek át. A szociáldemokraták felszólították Traian Băsescut, mondjon le kizárólag választási és politikai érdekeiről, és nevezzen meg olyan, a parlamenti többsége számára is elfogadható kormányfőt, akinek a kabinetjét legkésőbb november 14-én be lehet iktatni.

Interneten az érettségi tételek

Pénteken nyilvánosságra hozta a 2010-es szóbeli érettségi tételmintákat internetes oldalán az oktatásügyi minisztérium. A honlapon megtalálhatóak a román nyelv és irodalom, az anyanyelv és irodalom, valamint a kötelező vizsgatantárggyá tett informatikai ismeretek felmérését célzó tételek mintái. Az érettségit jövőre először két szakaszban fogják megszervezni, 2010 januárjában kezdődik majd a szóbeli vizsgákkal, ezekre a diákok nem kapnak jegyeket, csak minősítést. A végzős diákoknak decemberben kell beiratkozniuk az érettségire.

Magyarországon fogták el a román rendőr gyilkosát

A határ közelében, a gyilkosság után alig fél órával Magyarország területén fogták el azt a 19 éves román fiatalembert, akit egy nagyszentmiklósi rendőr meggyilkolásával gyanúsítanak. A nagyszentmiklósi határrendőrség objektumőrét szombat hajnalban érte halálos lövés Nagyszentmiklós belterületén. A román hatóságok a gyanúsított kiadatását kérték, melynek a hivatalos eljárások lebonyolítása után a magyar hatóságok eleget tesznek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-11-02: Közélet - x:

Rekviem (November 2., Halottak napja)

(édesanyám és minden halottak napján)
Végleges elválásunk előtt egy nappal, alkonyat táján bementem a ravatalozóba. Úgy jöttem, mint minden délutánon, amikor hozzád igyekeztem. Nagyon szép voltál fekete kosztümödben, kezeden puha fekete kesztyű, tisztelőid, akik öltöztettek a kozmoszbeli útra, a ráncokat is levarázsolták arcodról. Egy pillanatra megfeledkeztem mindenről, csak ketten voltunk, és én korholtam magamat, mert nem tudtam, mit kell tennem. Soha nem talapsztalt érzés így veled lenni, természetellenesen. Fenséges nyugalmad bénítóan kerít hatalmába, és a közeli emlékek ereje szinte élővé tesz.
2009-11-03: Máról holnapra - x:

A tanító bácsi diktál - Simó Erzsébet

Csehül áll Románia, jószerével semmit sem teljesített mindabból, amit a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Unióval és a Világbankkal a kora nyári gyors alku során vállalt.