Védekezik a prefektus - Farkas Réka

2009. november 4., szerda, Közélet

Nem szólhat bele a helyi és megyei tanácsok határozataiba, nem javasolhat jogi megoldást, csak abban az esetben, ha kikérik a véleményét, másképp megsértené az önkormányzatok autonómiáját — jelentette ki Codrin Munteanu prefektus válaszul Tamás Sándor megyeitanács-elnök vádjaira.

Ha valaki tanácsot kér, milyen megfogalmazásban lehet adott kérdésben helyes határozatot hozni, mindig nyitva állt ajtaja, ám többnyire a már elfogadott dokumentumokkal szembesül, és ha ezek hibásak, nem tehet mást, meg kell támadnia — érvelt a kormánybiztos.

A Hegyeink közösségfejlesztési egyesület létrehozataláról szóló határozatot azért kényszerült bíróságon megtámadni, mert a jogászok több törvényt kevertek össze, így jogilag nem helytálló végeredmény született, amely fölött nem hunyhatott szemet. Számára egyébként is kérdéses, valóban szükség van-e újabb egyesületre, hisz számos, pár éve létrehozott társulás — például az Adetcov vagy a két megye hulladéktárolására életre hívott — megalakult, bejegyezték, de aztán semmilyen tevékenységet nem folytatott.

A Háromszékért kitüntetés kapcsán jogi kifogásokat emelt, a román törvény csak a díszpolgár cím kiosztására jogosítja fel az önkormányzatokat, ezenkívül ünnepi alkalmakkor, évfordulókon adhatnak kitüntetéseket, de ezeknek nincs jogi értékük, és nem kell tanácsi határozat odaítélésükhöz. Sem a megyei, sem a helyi tanácsoknak nincs joguk külön díjazási, kitüntetési rendszert kialakítani — érvelt a prefektus.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2009-11-04: Magazin - x:

Magyarországon gyógyul Liz Taylor

Testőrhad védelme alatt készül magyarországi lábadozására Elizabeth Taylor — írta a brit sajtó.
2009-11-04: Közélet - x:

Tartsuk be a törvényeket - Kovács István frakcióvezető

A Háromszék november 3-i számában Váry O. Péter tudósításában azt írja: „Az MPP kérésére — mert nem volt idejük áttanulmányozni — múlt csütörtökről tegnapra halasztották Sepsiszentgyörgy soros költségvetés-módosítási határozattervezetének vitáját."