Belföldi hírek - Farcáid Botond

2009. november 6., péntek, Belföld

Visszatért az „influenzakezelő" államtitkár

Meggondolta magát Adrian Streinu-Cercel, és mégsem mond le az egészségügyi minisztérium államtitkári tisztségéről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az új influenza elleni intézkedések összehangolójaként tevékenykedő államtitkár két nappal korábban jelentette be lemondási szándékát. Jóllehet Streinu-Cercel személyes okokra hivatkozott, lemondási szándékát azt követően jelentette be, hogy Traian Băsescu államfő pánikkeltéssel vádolta az államtitkárt. Időközben tovább nőtt az AH1N1-es megbetegedések száma, tegnap húsz új esetet regisztráltak. Összesen 727 új influenzás megbetegedést tartanak számon, újabb iskolákat kellett bezárni az ország több megyéjében a vírus terjedése miatt.

Kihirdette a reformtörvényeket az államfő

Kihirdette az állami alkalmazottak egységes bérezéséről és az állami ügynökségek átszervezéséről szóló törvényt Traian Băsescu államfő. Mint ismeretes, az alkotmánybíróság egy nappal korábban úgy döntött, egyik jogszabály sem ütközik az ország alaptörvényébe. A taláros testület az oktatási törvény ügyében egyelőre nem hozott döntést. A reformtörvények elfogadása a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodás része volt. Az állami ügynökségek átszervezésére vonatkozó jogszabály rendelkezett a közalkalmazottak tíznapos fizetetlen szabadságáról — a jelek szerint ezt már idén nem lehet gyakorlatba ültetni.

Tiltakozással fenyegetőző szakszervezetek

A tiltakozó megmozdulások újrakezdésével fenyegetőzik az állami ágazatban dolgozókat tömörítő Közalkalmazottak Szövetsége. A szakszervezet sem az egységes bérezési törvénnyel, sem az állami ügynökségek átszervezéséről szóló jogszabállyal nem ért egyet. Előbbivel szemben az a kifogásuk, hogy nem ösztönzi a közalkalmazottakat arra, hogy belépjenek a rendszerbe, és ott maradjanak, utóbbival főként a tíznapos fizetetlen szabadságról szóló rendelkezés miatt elégedetlenek.

Tiszta az államfőjelöltek múltja

A tizenhárom államfőjelölt egyike sem működött együtt annak idején a Szekuritátéval — közölte tegnap sajtóközleményben a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács. A dokumentum szerint tegnapi ülésükön a tanács tagjai úgy döntöttek, hogy fenntartják korábbi döntésüket Crin Antonescu, Traian Băsescu, George Becali, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu, Constantin Rotaru és Corneliu Vadim Tudor esetében. Őket ugyanis már a múltban is átvilágították, és megállapították, hogy nem működtek együtt a Szekuritátéval. Mivel új információk nem jelentek meg az említett személyek esetében, marad a korábbi döntés. Tegnapi ülésükön másik három államfőjelöltről — Ovidiu Iane, Gheorghe Manole és Constantin Ninel Potârcă — állapították meg, hogy nem működtek együtt a volt titkosrendőrséggel. Remus Cernea államfőjelölt 1989. december 22-én még nem töltötte be 16. évét, így a tanács nem vizsgálhatta meg múltját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2009-11-06: Belföld - x:

Hírsaláta

FIGYELIK. Az állítja az Evenimentul zilei, hogy Klaus Johannis nem lehet miniszterelnök, mert 2004-ben, amikor a törvény már tiltotta, tagja volt egy szebeni kereskedelmi társaság igazgatótanácsának. Johannis azt nyilatkozta, hogy már 2003-ban lemondott e tisztségéről, csak a bukaresti elnökpárti sajtó egyfolytában körülötte szaglászódik — írja a România liberă.
2009-11-06: Közélet - x:

Külföldi hírek - Mózes László

Szerbia EU-csatlakozási kérelme
Szerbia a tervek szerint még idén benyújtja európai uniós csatlakozási kérelmét — erősítette meg tegnap Brüsszelben Vuk Jeremic külügyminiszter.