Közös háromszéki hulladékgazdálkodás — Farcádi Botond

2009. november 10., kedd, Közélet

Várhatóan még az év végéig, de legkésőbb jövő év elején benyújtják az integrált hulladékgazdálkodási programra vonatkozó pályázatot, múlt héten ugyanis a megyeháza gyűléstermében több mint negyven háromszéki önkormányzati vezető jelenlétében megalakult a hulladékgazdálkodási közösségfejlesztési egyesület.

Az egyesületnek Barót kivételével minden háromszéki település tagja — a korábban kifogásokat megfogalmazó kézdivásárhelyi önkormányzat is, ezért is minősítették bölcs kompromisszumnak a programot a megyei önkormányzati vezetők. Az integrált hulladékgazdálkodási pályázat összértéke mintegy 25 millió euró, a pénz 80 százalékát az Európai Unió biztosítja, 18 százalékot az állami költségvetésből fedeznek, az önrész 2,5 millió euró, ám ezt teljes egészében a megyei önkormányzat állja — fejtette ki az alakuló ülésen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az összegből egy környezetbarát regionális hulladéktároló központ épül Lécfalva és Maksa között, amely korszerű szilárdhulladék-lerakóval, hulladékválogató és komposztálóüzemmel rendelkezik. Felső-Háromszéken átrakóállomást építenek, bizonyos mennyiség összegyűjtése után innen a regionális tárolóhoz szállítják a hulladékot. A pályázatban konténerek és szállító járművek beszerzése is szerepel.

A februárban kezdődött projekt során eddig elkészült és elfogadták a kerettervet, a megvalósíthatósági tanulmányt, a helyi tanácsok jóváhagyták a társulási határozatokat, így legkésőbb jövő év elején benyújtják a pályázatot — számolt be Klárik László megyemenedzser. Az alakuló ülésen Ambrus József megyei önkormányzati képviselőt választották az egyesület elnökévé, a hattagú elnökségben a városok polgármesterei, Erdővidék képviselője és a házigazda nagyborosnyói önkormányzat vezetője kapott helyet, jóváhagyták a Rácz Károly kézdivásárhelyi polgármester javaslatára az eredetileg tervezett három helyett öttagúvá bővített cenzorbizottság összetételét.

Az alakuló ülésen Rácz Károly felvetette az alapszabály módosításának szükségességét is, javasolva, hogy a hulladékbegyűjtési illetékekről a helyi tanácsok dönthessenek. A kézdivásárhelyi városvezető javaslatait az egyesület egy következő ülésén vitatják meg.

Az ülésen az is elhangzott: Háromszék országos szinten az első a vidéki hulladéktelepek bezárásának szempontjából, így egyik önkormányzatnak sem kell szankciókat fizetnie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1118
szavazógép
2009-11-10: Közélet - x:

Új kormány régi miniszterekkel (Ismertette kabinetjét Liviu Negoiţă) — Farkas Réka

A múlt héten leszavazott Lucian Croitoru kormányprogamjával jelentkezett a parlamentben Liviu Negoiţă kijelölt miniszterelnök, és megtartotta elődje minisztereinek többségét is, kabinetjében csupán három új nevet fedezhetünk fel.
2009-11-10: Közélet - x:

Bírósági döntés a Székelyföld-tábla ellen — Farkas Réka

A prefektúrának adott igazat a Kovászna megyei törvényszék, és érvénytelenítette a Nagyajta határában felállított Székelyföld-tábla építési engedélyét, így a megyei önkormányzatnak el kellene távolítania a tavaly májusban felállított pannót.