Mi, hol, mikor?

2009. november 11., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a nagyteremben ma 18 órától a Puskás-bérleteseknek mutatja be Beaumarchais Figaro házassága című vígjátékát (rendező: Zakariás Zalán).

Zene

Kovásznán a városi művelődési ház nagytermében csütörtökön 20 órától a sepsiszentgyörgyi Back in Time együttes koncertezik. Fellép: Pál Zakariás, Salamon Olivér, Opra Mónika. Műsoron: rock, blues, dzsessz és világzene. A belépés ingyenes.

Kiállítás

A Székely Nemzeti Mú­zeum Lovagtermében ma 18 órakor Nicolae Ţaric és Vá­nyolós Endre megnyitja a Térjel — Kortárs győri építészet (1989—2008) című kiállítást. Házigazda: Barabás Hajnalka. A tárlat december 7-ig látogatható.

Szellemiség-napok

Sepsiszentgyörgyön a Mí­ves Házban ma 18.30 órától előadás Egyszerűen élj tisztán témával, 21 órától a brassói Esotera Artis Társulat a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermé­ben bemutatja az Idegennel egy házban című darabot. Csütörtökön a téma: Mi az életfeladatom?

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió a ma 12.15 órakor kezdődő Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja dr. Pongrácz Mária családorvos, aki az új influenzával, annak megelőzésével és kezelésével kapcsolatos, valamint a hideg időszakra jellemző betegségekre vonatkozó, a 0265 307 777-es vagy a 0365 424 433-as telefonon, illetve a 0755 044 519-es számon SMS-ben feltett hallgatói kérdésekre is válaszol. Műsorvezető: Agyagási Levente. Kérdéseiket a műsor kezdetéig feltehetik interneten is a Marosvásárhelyi Rádió http://www.radiomures.ro/ honlapján, a Miben segíthetünk? címszó alatt.

Vegyészkonferencia

A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság és a Babeş—Bolyai Tudományegyetem ké­mia és vegyészmérnöki karának magyar tagozata közös szervezésében idén november 12—15. között Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE-en tartják a XV. Nemzetközi Vegyészkonferenciát. Érdeklődni Pap Tünde programszervezőnél a 0745 362 432-es telefonon.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház pinceklubjában ma 16 órától Hobbi cserebereklub, 19 órától a Holló Ernő Sajtópince meghívottja Bogdán László író, költő, közíró, a Háromszék főmunkatársa. Téma: új verseskötete, a Felröppenő flamingó. Hogyan sikerül egyeztetni az újságírást az írói, költői hivatás gyakorlásával. Házigazda: Matekovics János.

Mesterkurzus. Az előadás-sorozat első találkozóján, ma 19 órától dr. Vekerdy Tamás pszichológus tart előadást Mit akarunk egymástól? Mit akarjunk egymástól? (Szülők, tanárok, gyerekek...) címmel Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában.

Felkészítő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata csütörtökön 18.30 órától felvételi felkészítőt tart az iskola drámatermében nyolcadikosoknak a jövő év szeptembertől induló drámaosztályba. Telefon: 0740 578 725.

Évforduló. A sepsiszentgyörgyi Reménység Nyugdí­jasklub pénteken 16 órától ünnepli fennállásának 14. évfordulóját. A batyús összejövetelen lesz jó műsor, zene.

Jogi szolgálat. Balogh Klá­ra jogtanácsos szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket.

Forgalomelterelés. Megfelelő időjárás esetén aszfaltozási munkálatok miatt pénteken lezárják a bodoki utat. A falut a Zoltánon áthaladó, vasút menti úton lehet majd megközelíteni.

Áramszünet. Kommandón, Kovásznán a 2-es transzformátor körzetében ma 9—13 óráig, Torján 9—15 óráig az 5-ös transzformátor körzetében és Karatnán, mától péntekig naponta 9—15 óráig a 2-es transzformátor körzetében, csü­törtökön 9—15 óráig Kézdiszentléleken, Kézdiszárazpatakon, Kézdikőváron, Kiská­szonban és a Katrosában szü­netel az áramszolgáltatás.

Márton napja egyike november jeles napjainak, régen ez volt a gazdasági év zárása. Az advent előtti utolsó ünnepi étkezés a Márton-napi lúd evése volt, az állat mellcsontjából a tél időjárását jósolták meg. A lakomán megkóstolták az újbort. A magyarországi néphagyomány szerint aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Számtalan időjóslás is fűződik e naphoz: ,,Márton olykor fehér lovon jár", tehát felkészülhetünk a havazásra; ,,ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", vagy ,,ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél". Szent Márton, a 4. században élt pannóniai születésű tours-i katolikus püspök a katonák, a koldusok és számos mesterség védőszentje.

Kék fény

Cigarettát árult. A kézdivásárhelyi rendőrök tetten érték Sz. Mária Magdolna helyi lakost, aki egy üzletben cigarettát kínált eladásra minden hivatalos irat nélkül. 1500 lejre bírságolták, és 100 lej értékű árut koboztak el tőle.

Mezei lopások. Csütörtökön délután a kézdiszentkereszti rendőrök tetten érték P. Vince (41) helybeli lakost, aki szekerén cukorrépát szállított. Mint kiderült, a 275 kilónyi terményt egy gazda parcellájáról vitte el, kb. 100 lejes kárt okozva. Vasárnap délben a sepsiszentgyörgyi rendőrök állítottak meg három szekeret, amelyen G. Dezső (27), M. Pál (24), M. Ferenc (52) egy kilyéni gazda földjéről 650 kg burgonyát és 60 kg répát vitt el. Mindkét esetben a terményt visszaadták a tulajdonosnak, és lopás vádjával indítottak eljárást.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kosárlabda

Tegnap este a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok adott otthont az A-osztályos női kosárlabda-bajnokság hatodik fordulójának, a Sepsi BC és a Kolozsvári U közötti összecsapásnak. A találkozót a Sepsi BC nyerte meg. A mérkőzés végeredménye: Sepsi BC—Kolozsvári U 92—68.

Paintball

A sepsiszentgyörgyi PPZ Army — Hajnal Attila, Dan Discu, Andrei Manoil és Ionuţ Puşcăşoi (utóbbi kettő brassói) — részt vett a Budapesten megtartott X3 Airball nevet viselő versenyen. A paintball-világbajnokságokon megszokott Xball-rendszerben lezajlott viadalon a háromszéki együttes a nyolc résztvevő csapat közül az utolsó lett. Felemelt fővel, teli élménnyel jöttünk haza még akkor is, ha nem tudtunk egyetlen pontot sem szerezni ezen a versenyen. A megmérettetés számunkra jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, és ebből a versenyből csak nyertünk — állítja Hajnal Attila, a PPZ Army frontembere.

Barátság Tornája

A Háromszék Sportegyesület a hét végén, november 14—15-én rendezi az 54. öregfiúk kosárlabda-találkozóját a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban. A Barátság Tornája nevet viselő sportrendezvényt 1981-ben a gyergyószentmiklósi öregfiúk kezdeményezték, és hat város részvételével — Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Szászrégen, Szováta és Sepsiszentgyörgy — rajtolt. Az eseménnyel a sport, a barátság és a fair play népszerűsítése a célunk — mondta Mikó László, a torna egyik szervezője. A viadal ideiglenes programja: november 14-én, szombaton 9—18 óra között mérkőzések, 10.30 órakor ünnepélyes megnyitó; november 15-én 9—13 óra között meccsek, 13.30 órakor díjkiosztás.

Jövőre jubileumi maratoni lesz Athénban

Jubileumi maratoni futóversenyt rendeznek jövőre Athénban. A görög fővárosban az időszámítás előtt 490-ben elhunyt ifjú hőstettére emlékeznek: ő futotta le elsőként a 42,195 km-es távot. Minden résztvevő számára óriási élmény lesz ez a viadal, hiszen ennél szebb megemlékezés kevés adódhat — nyilatkozta Horst Milde, a Berlin Marathon szellemi atyja. Hozzá csak a Boston Marathon százesztendős évfordulója fogható. A maratoni futással az atléták annak a görög ifjúnak az emléke előtt tisztelegnek, aki a legenda szerint 2500 éve futva vitte el honfitársainak a perzsák felett aratott győzelem hírét, majd holtan rogyott össze.

Bekele és Bolt is esélyes az év atlétája címre

Többek között Usain Bolt és Kenenisa Bekele esélyes az év férfi atlétája címre — derült ki a nemzetközi szövetség (IAAF) hétfőn közreadott listájából. Az IAAF ötfősre szűkítette a lehetséges győztesek névsorát, melyen a jamaicai sprinter és az etióp hosszútávfutó mellett a norvég olimpiai és világbajnok gerelyhajító Andreas Thorkildsen, a Pekingben és az idei berlini vb-n szintén győztes ausztrál rúdugró Steven Hooker, illetve a Bolt mögött a vb-n 100-on második amerikai Tyson Gay szerepel. A legnagyobb esélyes idén is Bolt, aki a pekingi játékokhoz hasonlóan az idén Berlinben is megnyerte a 100, illetve 200 métert (mindkettőt világcsúccsal), valamint a jamaicai csapattal a 4x100-as váltót. Bekele szintén két egyéni számban győzött a német fővárosban: 5000 és 10 000 méteren sem talált legyőzőre.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2009-11-10: Közélet - x:

Egy nap két tűz

Szerencsére ritkák azok a napok, amikor többször is riasztják a tűzoltókat — a tegnapi azonban ilyen volt. Éjszaka, néhány perccel kettő előtt Köpecről kérték a tűzoltók segítségét, akik a baróti és bardoci önkéntesekkel közösen oltották a lángokat.
2009-11-11: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, férj, édesapa, testvér, vő, rokon, barát és ismerős, a sepsiszentgyörgyi születésű nagyajtai
ANTAL PÉTER
életének 42. évében hosszú betegség után elhunyt.
Temetése 2009. november 12-én, csütörtökön 14 órakor lesz a szemerjai új református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4227794