Legyen változás, de ne változzék semmi — Farcádi Botond

2009. november 11., szerda, Máról holnapra

Sokat elárul a választási kampány idején majd minden párt által zászlajára tűzött decentralizációs szándék hitelességéről, ahogyan a Kovászna megyei kormánymegbízott keresi a kákán a csomót, valahányszor a helyi közösség átveszi a kezdeményezést bizonyos kérdésekben, legyen szó akár szimbolikus ügyekről vagy pedig konkrét fejlesztési programokról.

Csak az elmúlt napokban a bukaresti kabinet helyi kirendeltje a bíróságon megtámadta a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok által kezdeményezett közösségfejlesztési egyesület létrehozását, ugyancsak a prefektúra feljelentését követően érvénytelenítette a bíróság a Nagyajta határában felállított Székelyföld-tábla építési engedélyét, de áldozatul esett a megyei önkormányzat azon ,,ártatlan" kezdeményezése is, hogy a térség hírnevét öregbítő, kiemelkedő eredményeket felmutató személyeket kitüntessék. A példák sorát folytathatnók azzal a régebbi esettel, ahogyan az önkormányzatiság fogalma kiütötte a biztosítékot a decentralizációt fennen hangoztató államvezetésben, amikor diplomáciai botrány kerekedett Sólyom László magyar államfő székelyföldi látogatása előtt. Pedig minden bizonnyal nem szakadna le Székelyföld Romániáról azzal, ha a helyi közösség identitását erősítő táblák jelzik Szé­kelyföld határait, és azzal sem gyengülne az ország, ha az önkormányzatok társulnak egy-egy fejlesztési program lebonyolítása érdekében. A székelyföldi esetek hátterében minden bizonnyal a ,,nemzetállam" területi egységét féltő mentalitás áll, ez társul a decentralizációtól való zsigeri félelemmel, amely folyamat igen könnyen fölöslegessé teheti például a kormánymegbízotti funkciót, vagy jelentősen megnyirbálná annak hatáskörét.

Pedig a helyi autonómia növelésének szükségességét hirdeti ma már pártállástól függetlenül minden önkormányzati vezető — a Realitatea hírtelevízió egyik hét végi műsorában Románia nagyvárosainak polgármesterei kardoskodtak igen nagy hévvel emellett. De nem véletlenül csak az önkormányzati vezetők teszik ezt: a központi adminisztráció ugyanis pénztől, hatalomtól esne el a helyi autonómia kiszélesítése esetén. Ők inkább azt a Caragiale-vígjátékból ismert elvet alkalmaznák, hogy legyen változás, de ne változzék semmi, legyen decentralizáció, de maradjon náluk a pénz és a hatalom.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-11-11: Közélet - x:

Rotary-kitüntetés az EMI-nek — Farcádi Botond

A Benedek Elek utcai játszótér
Díjazta a Rotary Klub az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezetét a közösen megvalósított programokért. Az európai mobilitás hetén szervezett kerékpáros felvonulás után méltatták az ifjúsági szervezet tevékenységét, és bemutatták az EMI és a Rotary Klub közös programjait.
2009-11-11: Közélet - x:

Az RMDSZ erőt kíván felmutatni

Kelemen Hunor személyében az RMDSZ tapasztalt vezetőt, ugyanakkor fiatal politikust indított az államelnökválasztáson, aki — amellett, hogy magyar — nemzedéki hovatartozása miatt is újat, mást kínál az ország számára: ma ugyanis szemléletváltásra van szükség Romániában — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap Budapesten. Az RMDSZ elnöke Kelemen Hunorral, a szövetség államelnök-jelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján számolt be a romániai választási kampány fejleményeiről, valamint a kormányválság kapcsán kialakult politikai helyzetről.