Hírsaláta

2009. november 11., szerda, Belföld

AZ RMDSZ FELE BĂSESCUVAL TARTANA. Markó Béla azért ment egyedül a Negoiţăval való találkozóra, mert attól tartott, a kijelölt miniszterelnök s a narancssárga párt kiszagolná, közvetlen munkatársai közül sokan legszívesebben átpártolnának Băsescuhoz. A hírek szerint a parlamenti frakció több mint fele megszavazná a Negoiţă-kabinetet. (Ziare. com)

SOK MILLIÁRD KELL A TÚLÉLÉSRE. Nagyon sok pénzre lenne szüksége a kormánynak, hogy kihúzza a bajból az országot. A Cotidianul szerint 2010-ben a külső és belső pénzpiacról 19,24 milliárd dollárt kell kölcsönözniük, hogy kifizetési kötelezettségeiket és a külföldi adósságszolgáltatás kamatainak törlesztését teljesíteni tudják.

NEM OLYAN EGYSZERŰ A FELOSZLATÁS. Traian Băsescu nem tudja feloszlatni a parlamentet sem a választások előtt, sem utána, ha véletlenül ő lenne a győztes — állítja az alkotmánybíróság egyik bírája, Ion Predescu. Mint tudjuk, most nem léphet az államfő, mert tiltja az alkotmány, az új mandátum meg tiszta lapot jelent. Még ha Traian Băsescut választják is újra, ismét két kormánynak kell megbuknia, hogy feloszlathassa a parlamentet. (Ziare. Com)

EGYRE KEVÉSBÉ TITOKZATOS A HAJSZÁM-ÜGY. A Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, George Maior egy vasárnapi tévéinterjúban elmondta, pontosan tudják, hogy Hajszám miként hagyta el az országot, igaz, részleteket nem közölhetett, mert az ügyet a nagyváradi bíróság épp a napokban tárgyalja. Az igazgató megerősítette azt a korábbi hírt is, miszerint Hajszám, más bűncselekményekért ugyan, de Szíriában börtönben ül. Maior elismerte, hogy a Gardianulban nyilvánosságra hozott levelek hitelesek, a belügyminisztérium irattárából kerültek ki, s azt is érzékeltette, hogy Hajszám és Degeratu tábornok ügyészségen folytatott beszélgetését az üggyel megbízott ügyész rögzítette hangszalagon. (Realitatea)

CSAK SZÓBESZÉD A VÁLASZTÁSI CSALÁS? A Román Hírszerző Szolgálat nem észlelt semmilyen tervet az elnökválasztás eredményeinek meghamisítására — jelentette ki George Maior igazgató a Realitatea tévének adott interjújában. Szerinte a választási csalásokról folyó szóbeszéd tisztán politikai retorika. Maior úgy gondolja, ha létezne ilyen terv, a szolgálat mindenképp értesült volna róla.

DRÁGUL AZ AUTÓBIZTOSÍTÁS. Húsz és száz százalék közötti emelést hajt végre januártól a kötelező autós felelősségbiztosítás (RCA) terén az Allianz-Ţiriac Biztosító, Románia vezető társasága — számolt be az Agerpres.

TÚL MAGASAK A KAMATOK. Első alkalommal bírálta nyíltan a bankok által a lejhitelek esetében alkalmazott magas kamatokat Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. ,,Hatalmas különbség tátong a pénzintézeteknél megszabott 14—19 százalékos kamat, illetve a központi bank nyolcszázalékos rátája között" — számolt be egy hét végi konferenciáról a Ziarul Financiar. Banki szakemberek szerint részben a politikai bizonytalanság miatt, jövő évig befagyasztottak minden kamatcsökkentési tervet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-11-11: Közélet - x:

Menjen el! (Magasles) — Bogdán László

Mármint Mircea Dinescu költő, közíró Craiova megyéből, ahol Cetateán a birtokán él, de ha nem változtat magatartásán, fel is út, le is út. Mindezt egy Solomon nevezetű craiovai polgármester mondotta fenyegető hangsúllyal Traian Băsescu egyik kampányrendezvényén Dinescu jelenlétében, aki viszont nem kapott szót (?).
2009-11-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Várják a kormány költségvetését
Ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőház azt a törvénymódosító javaslatot, amely megengedi az ügyvezető kormánynak, hogy költségvetés-tervezetet nyújtson be a parlamentben. A javaslatot már hétfőn megvitatták a képviselők, de kvórum hiányában nem szavazhattak róla.