MagaslesHecckampány — Bogdán László

2009. november 12., csütörtök, Közélet

Nemcsak az elnökjelöltek kampány-összejövetelein, hanem az interneten is folyik a hecckampány. Míg Traian Băsescu, a jelenlegi elnök öt éve a neten fölényesen győzött, most láthatólag folyamatosan és látványosan veszíti el a virtuális térben a befolyását.

Nem csak azért, mert anyagainak összeállítói nehézkesebbek, fáradtabbak, hanem mert brutálisan változott a kép, amelyet az elnökről sugallnak. S erre az ő szakemberei — köztük egy blogger, aki öt éve sikerre vitte Băsescut, de ugyanakkor Omar Hajszám zsoldjában is állt, s az újra előkerülő megszökött terrorista ügye kissé megnehezíti a dolgát — nem tudják a választ. Băsescu ellenfelei rájöttek az államfő Achilles-sarkára, és minden ponton, hol szellemesen ötletes klipekben, hol kevésbé szellemesen, időnként egyenesen hányingert keltő módon, de arra fókuszálnak, hogy a legyőzhetetlen és bátor Traian Băsescu már nem az, aki volt, láthatólag kerüli a vetélytársaival való direkt találkozókat és tévévitákat. Erre megy ki az a gúnydal — szövege minden szempontból a kilencvenes évek eleji, hírhedett tereken elhangzó, ,,utcai" rigmusokat idézi —, amely a közszájon forgó ügyek mellett pontosan Băsescu bátorságát kérdőjelezi meg. S szerzője is az ismeretlenség homályában marad, nem Băsescu vetélytársainak szócsöve, hanem magányos, névtelen harcos a virtuális térben. Az elnök szakemberei már kétszer feltörték a kódját, és elnémították, de láthatólag dörzsölt betyárról van szó, mert a dal más és más helyeken újra feltűnt...

Vetélytársai nem is annyira Băsescu állítólagos gyávaságára célozgatnak (nehéz is lenne, hiszen néhány napja, testőreit félrelökdösve, úgy rohant ki a Cotroceni-palota előtt tüntető farmerek közé, mint legszebb napjaiban...), hanem nagy támadási felületet adó, zűrös ügyeire. A flottaeladás körüli bonyodalmakra, nehezen magyarázható házvásárlására (17 000 dollárért vett meg néhány éve egy akkor 270 000-et érő villát), testvére fegyverüzleteire, nagyobb lánya ingatlanspekulációira, a korrupcióra, amelybe ő és köre menthetetlenül belekeveredett, s legújabban a szekrényből újra kieső csontvázra, a megszökött terrorista Omar Hajszám rejtélyes eltűnésére. Újabb és újabb dokumentumok kerülnek elő, amelyek azt látszanak bizonyítani, hogy Băsescu és Hajszám igen szoros kapcsolatban állott, s az államfőnek tudomása lehetett a szökéséről... Ha ehhez hozzávesszük még az elmélyülő politikai és szociális válságot s legújabban a begyűrűző új influenza körüli hisztérikus hangulatot, amelyben az államfő megnyilatkozásai legalábbis megkérdőjelezhetőek, rádöbbenhetünk, Băsescu szénája — és nem csak a virtuális térben, ott már veszített — egyre rosszabbul áll...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2009-11-12: Közélet - x:

Ismét oltanak

Újraindítják a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltási kampányt. Cristian Antonie Irimie, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a legutóbbi felmérések szerint a megkérdezettek többsége egyetért az oltási kampány folytatásával.
2009-11-12: Belföld - x:

Hírsaláta

VILLÁMCSŐDÜLET. Kolozsvár főterének jelenlegi kinézetét kifogásoló kolozsvári fiatalok villámcsődületet (flashmobot) szerveztek kedden, amelynek az volt a célja, hogy alkalmi városrendezőként visszaállítsák a tér eredeti állapotát. Elmondásuk szerint szerették volna megmutatni, hogy a tér hangulatát, életét nem a város pillanatnyi vezetése, hanem annak lakói határozzák meg. (Erdély Ma)