Csecsemőbarát — B. Kovács András

2009. november 13., péntek, Nyílttér

Sepsiszentgyörgy központja az aszfaltozás és parkolóépítés lázában ég, s dicséretes módon a munkálatok a járdákra is kiterjednek. Az automobilizmus korában ez külön érdem, tapasztalhattuk, hogy a korábbi városvezetésnek erre feltehetően nem volt pénze, de mintha a kedve, a figyelme is hiányzott volna hozzá.

Kismamák a tanúim, hogy egy becsületes sétára nem lehetett a gyereket kivinni, az összetört járdákon agyrázkódást kapott volna a kicsi, ha a babakocsit ott végigtolják. Egy kis levegőztetés valóságos kalandtúrává és akadályversennyé minősült át, s ha olyan környéken lakott, arra akarva-akaratlan sok anyuka kényszerült bizony benevezni. (Mint a kültelkiek ma is.)

Most, hogy a munkagépek felvonulását nézzük — úthengerek, zúzott követ szórók és aszfaltterítők zúgnak az ablakok alatt — az évtizedekkel korábban kiöntött, közben göröngyössé kopott betonburkolaton, elgondolkodhatunk azon, hogy a rest kétszer fárad, és a fejetlen fejlesztés még többszöri kínlódás révén hoz csak eredményt. Az elfuserált utcahálózat — amúgy az egész elvetélt modernizáció — árát nemzedékem sokadszorra fizeti meg, először étel- és szabadságmegvonással, majd kényszerű, betonbarlangokban eltöltött évtizedekkel, most legalább harmadszor pengetjük le költségeit abból, ami életünkből-adónkból megmaradt.

No de mások más szemmel nézik ugyanazt, külön öröm az esztétikai mellett, hogy a lendületre kapó kamaszok vígan görkorcsolyázhatnak járdáinkon, a kismamák pedig egyes utcákon immár simán tolhatják hazáig a szabad levegőn elszenderült csöppségeket.

Hátha az ő pályájuk kevésbé lesz annyira, mondjuk, betongöröngyös, mint a mienk volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2009-11-13: Nyílttér - x:

Siklón Kommandóra: a roncsok a jövő zálogai (Visszajelzés)

Elöljáróban leszögezhetjük, hogy Sylvester Lajosnak mindenben igaza van, amikor a tündérvölgybeli állapotokat látványos írói képek segítségével ostorozza (Mikor siklunk siklóval Kommandóra?, Háromszék, november 9.). De kisiklás helyett inkább együtt kellene siklanunk a jövőbe vezető út- és vaspályákon, ezért rámutatnánk egy-két tényre, mely segíthet a közgondolkodás megváltoztatásában, tudatosíthatja Székelyföld eme részén élőkben, hogy a jelenleg katasztrofálisnak tűnő helyzet megoldási kulcsa a kezükben van, vagy karnyújtásnyira tőle.
2009-11-13: Nyílttér - x:

Aranyerek... — Simó Edmund

Hát bizony egy aranyér sokat ér, sokat ért az „aranylázkorszakban" is, amikor minden földönfutó, futóbajnok és kalandor, hirtelen meggazdagodni vágyó szegény ember, rabló és körözött gyilkos egyaránt rohant a maga Eldorádója felé, ahol bizton megtalálja majd álmai és vágyai kézzel fogható kincsét, a saját aranyerét.