2010 — a háromszéki képzőművészet éve — Váry O. Péter

2009. november 14., szombat, Közélet

A Barabás Miklós Céh megalakulásának nyolcvanadik évfordulós rendezvénysorozatán tartott szakmai konferencián jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy 2010-et a háromszéki képzőművészet évének nyilvánítják. A választás okáról, illetve a tematikus év tartalmáról Tamás Sándort kérdeztük.

Ha az ideit — a hármas évforduló kapcsán — Benedek Elek-emlékévként éltük meg, a kezdeményezésnek folytatást kellett adni. A Barabás Miklós Céh évfordulója kapcsán merült fel, jövőre lesz éppen kétszáz éve, hogy Márkosfalván megszületett Barabás Miklós — kézenfekvő tehát, hogy a 2010-es esztendő tematikája a háromszéki képzőművészet legyen — magyarázta Tamás Sándor. De nem csupán ez a kerek évforduló esik jövőre, több jeles háromszéki képzőművészé is: Bálint Benedek születésének 150., Plugor Sándornak 70., a festő Gödri Ferencnek 120., Gyárfás Jenőnek 85., Gyulai Ferencnek 105. évfordulója — hogy csak néhányat említsünk.

Ami a terveket illeti: jövőre elkészül végre-valahára a Bazárban az oly régóta tervezett kortárs képzőművészeti galéria, s ezzel párhuzamosan kívül-belül megújul a Gyárfás Jenő Képtár is (nyílászárók cseréje, korszerű külső és belső megvilágítás, riasztó, hangosító, szellőztetőrendszerek). A rendezvényeket a megyei és városi önkormányzat, a Barabás Miklós Céh és a Háromszéki Képzőművészek Szövetsége közösen dolgozza ki, a szervezéssel Vargha Mihály képzőművészt, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatóját bízták meg.

Az elv nem az, hogy adott pénzkeretbe kelljen beleférniük a rendezvényeknek, hanem a kiötölt témákhoz megkeresni a forrásokat — hangsúlyozta Tamás Sándor, aki a háromszéki képzőművészet támogatását jó ügynek tartja, s ekként is viszonyul hozzá. Ami a konkrét terveket illeti, ezek egyelőre csak vázlatosan fogalmazódtak meg, az elképzelések között szerepel valamely háromszéki képzőművésznek egész alakos szobrot állítani, a rendezvénysorozatba befoglalni Székelyföldet, bár ki lehetne terjeszteni akár az egész Kárpát-medencére is, testvérmegyékbe elvinni értékeinket, és nem csak a már klasszikusnak számító képzőművészekét, de a kortársakét is, katalógusokat, kiadványokat megjelentetni — szóval, széles a paletta. Az év eseménynaptárának kidolgozását elkezdték, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ismertetik a háromszéki képzőművészet évének rendezvényeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1521
szavazógép
2009-11-14: Gazdaság - x:

Röviden

Autonóm ház
Energetikai szempontból önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épült épületet, úgynevezett autonóm házat is megtekinthetnek a látogatók a Zöldpont — élhető város a Millenárison című kiállításon Budapesten.
2009-11-14: Közélet - x:

Az emlékőrzés jegyében gyűltek össze (XXI. népzene- s néptánctalálkozó) — Fekete Réka

Már csak képek és hangfelvételek tanúskodnak a legnevesebb kalotaszegi táncosok és muzsikusok páratlan tehetségéről, de emléküket őrzi az utókor, figuráikat, zenei fordulataikat, cseleiket ellesték, megtanulták az utánuk következő nemzedékek.