Új műveseközpont Sepsiszentgyörgyön — Demeter J. Ildikó

2009. november 14., szombat, Közélet

Külföldi beruházásból elkészült, elegáns vesebeteg-ellátó központot avattak fel tegnap Sepsiszentgyörgyön az egészségügyi műszereket és termékeket forgalmazó osztrák—német B. Braun Avitum romániai és térségi vezetői, helyi és megyei közigazgatási és egészségügyi elöljárók, érdeklődők, betegek jelenlétében.

A Gödri Ferenc utcai szövetkezeti székház udvarán levő, igényesen felújított épületszárnyban egyszerre tizenhat beteget tudnak fogadni a legszigorúbb előírásoknak megfelelő, ugyanakkor kényelmes körülmények között (a sürgősségi berendezések, a személyzettől elkülönített öltözők, mosdók, lift mellett több tévét is felszereltek számukra, és internet-hozzáférés is van, hiszen egyetlen kezelés négy-öt órát tart, és hetente háromszor kell megismételni), azaz a megyében élő hatvan rászorulót és az idelátogatókat emberi körülmények között szolgálják ki. Az előrelépést emelte ki megnyitóbeszédében dr. Ivá­cson Zsófia osztályvezető főorvos is, Tamás Sándor megyeitanács-elnök pedig a szolgáltatások bővülését.

Megyénkben tizenkét éve működik műveseállomás — azelőtt Brassóba jártak kezelésre a veseelégtelenségben szenvedők —, és az új központ, bár teljesen magántőkéből született, nem konkurenciája, hanem meghosszabbítása kíván lenni a kórházi részlegnek; az állandó felügyeletet igénylő, súlyos vagy akut, illetve új betegeket továbbra is a kórházban látják el — a személyzet részben azonos —, a könnyebbek választhatnak. A szállítás és a kezelés mindkét helyen ingyenes (a biztosító fizeti az országos program szerint), még egy meleg étel is jár hozzá, amit frissen rendelnek meg, igény szerint.

Ez a B. Braun Avitum hatodik dialízisállomása az országban (Temesvár, Tg. Jiu, Marosvásárhely, Segesvár és Botoşani után), a beruházás másfél millió euró értékű, és 15—20 évre szól — közölte a cég romániai kirendeltségének igazgatója, Gheorghe Bulat, aki szerint a központi fekvés és a jó szakembergárda miatt esett a választás Háromszékre.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón dr. Ivácson Zsófia elmondta, hogy a vesebetegek számára több igen jó országos programot is indítottak, és bár mindig vannak új betegek, ma már korábban jutnak el a szakorvoshoz, és ezzel jelentősen javulnak a kilátásaik. Térsé­gükben különösen sok az elhanyagolt gyermekkori mandulagyulladásokból késői szövődménykényt kialakult vesebetegség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-11-14: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Bekérették az ukrán nagykövetet
A magyar külügyminisztérium illetékes szakállamtitkára tegnap hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután tudomására jutott: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010—2011-es tanévre előirányzott tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek X. osztálya.
2009-11-14: Közélet - x:

Dicsőítő ének

Felix Mendelssohn-Bartholdy születésének 200. évfordulója alkalmából tartottak rendkívüli hangversenyt a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban.