Vetíthetik a Francescát

2009. november 18., szerda, Magazin

A római polgári törvényszék bírónője, miután megtekintette Bobby Păunescu Francesca című filmjét, úgy döntött, hogy a benne hallható szöveg nem minősül sértésnek a film mondanivalóját tekintve, így minden további nélkül vetíthető az olasz mozikban.

A film készítőit Alessandra Mussolini parlamenti képviselő perelte be, mert sértve érezte magát az egyik szereplő megjegyzésétől (Hallottad, mit mondott az a kurva Mussolini is, aki meg akarja öletni az összes románt?).

Az ítélet végtelenül felháborította a volt fasiszta diktátor unokáját, kihirdetése után így szólt a bírónőhöz: ,,Drága Luciana Sangiovanni bírónő, maga egy idióta, és kártérítést fogok kérni." Továbbá az ítéletet nemcsak személyes és mint parlamenti képviselőt ért sértésnek nevezte, hanem példátlan társadalmi veszélynek is. S mivel a filmet védők valamennyien a művészet szabadságára hivatkoztak, felháborodását sértő tartalmú versbe öntötte, azzal indokolva, hogy ha a bírónő szerint a sértés megengedett, ha művészetnek minősül, akkor bárki bárkit megsérthet, feltéve, ha mondandóját rímekbe szedi.

Most a film előtt szabad az út, november 27-én kezdik vetíteni a mozikban. Még ha Mussolini fellebbez is, akkor sem állíthatja le a forgalmazását. A reklámozás tegnap kezdődött a rendező és a főszereplő Monica Bârlădeanu részvételével — olvashattuk az Evenimentul Zilei napilapban. (p. m.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2009-11-18: Magazin - x:

A sportolás kezdetei a Székely Mikó Kollégiumban (A régi Sepsiszentgyörgy) - József Álmos

Felvonuló mikós diákok fotója az 1906-os Szé­kely Egyesületi Naptárban
A sportolás sepsiszentgyörgyi népszerűsítésében és meghonosításában az 1889-ben megalakult Testgyakorló Egyesület mellett a fő hely kétségtelenül a Mikó-kollégiumot illeti. Már a XIX. század utolsó tizedében az évzárók alkalmával a diákság főtéri felvonulásával kezdődő tornaünnepélyek évről évre eseményszámba menő rendezvénynek számítottak.
2009-11-18: Magazin - x:

Oroszország még nagyobb lett

Oroszország — eddig is a világ legterjedelmesebb országa — a Távol-Keleten további 4,5 négyzetkilométerrel lett nagyobb az utóbbi három év alatt egy földrengés és egy vulkánkitörés folytán — tájékoztatta egy kutató a szahalini parlamentet.