Oroszország még nagyobb lett

2009. november 18., szerda, Magazin

Oroszország — eddig is a világ legterjedelmesebb országa — a Távol-Keleten további 4,5 négyzetkilométerrel lett nagyobb az utóbbi három év alatt egy földrengés és egy vulkánkitörés folytán — tájékoztatta egy kutató a szahalini parlamentet.

A 2007. augusztus 2-án a Szahalin délnyugati részén három óra alatt bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 6,7, illetve 6,1-es erősségű földrengés nyomán a tengerfenék egy része felemelkedett, és a szárazföld mintegy három négyzetkilométerrel bővült, idén júliusban pedig a Kuril-szigetekhez tartozó, lakatlan Matua (japánul Macuva) szinte teljes területét elfoglaló Szaricsev-csúcs vulkánkitörése növelte az ország területét 1,5 négyzetkilométerrel. Minderről Borisz Levin, az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti tengeri geológiai és geofizikai intézetének igazgatója számolt be pénteken a szahalini területi parlament képviselőinek.

A 2007-es földrengést Nyevelszk város szenvedte meg a legnagyobb mértékben: az ötvenezres lakosságú város szinte egész központja romba dőlt, de az egész szahalini területet katasztrófa sújtotta övezetnek kellett nyilvánítani. A Szaricsev vulkán nyári aktivitását a Vezúv Pompejit elpusztító kitöréséhez mérik: tizenegy hatalmas robbanás követte egymást, az egyik során a hamuoszlop 21 kilométeres rekordmagasságba lövellt fel, s a hamu eljutott egészen Szahalinig, a Habarovszki területig és Magadanig. Röviddel a kitöréssorozat előtt helyeztek el GPS-antennát a szigeten, s így jól tudták figyelni és rögzíteni a felszín mozgását.

Levin hozzátette: a Japán északi és Kamcsatka déli csücske között lévő egész Kuril-szigetcsoport évi 18 milliméteres sebességgel közeledik Szahalin felé. Beszámolt arról, hogy az intézet összeállította a térség szeizmikus atlaszát az utóbbi száz évben ott bekövetkezett erős földrengések alapján, s a térkép azt mutatja, hogy Szahalin egész területén lehetségesek igen erős földrengések, továbbá hogy a Kuril-szigeteken — ahol hatvan tűzhányó, s köztük 36 aktív található — még jelentősebb a szeizmikus aktivitás. A szigetcsoport vulkánjait, amelyeknek működése veszélyes lehet a lakosságra vagy a légi forgalomra, valós időben folyamatosan figyelik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2009-11-18: Magazin - x:

Vetíthetik a Francescát

A római polgári törvényszék bírónője, miután megtekintette Bobby Păunescu Francesca című filmjét, úgy döntött, hogy a benne hallható szöveg nem minősül sértésnek a film mondanivalóját tekintve, így minden további nélkül vetíthető az olasz mozikban.
2009-11-18: Magazin - x:

Nyolcezer éves fegyvergyár

Nyolcezer éve, a középső kőkorban Leicestershire grófság területén valóságos fegyvergyár működött, amelynek maradványait egy építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárás során fedezték fel Melton közelében.