Új szervezet, új elnök - Farkas Réka

2009. november 19., csütörtök, Közélet

Egyenes beszédet, erős szervezetet kíván létrehozni Tamás Sándor új megyei RMDSZ-elnök, minél több embert bevonni ebbe a munkába, erélyesebben, egyértelműbben képviselni a háromszéki magyarok érdekeit — jelentette ki a tegnap délutáni küldöttgyűlésen az egyetlen jelöltként megválasztott megyeitanács-elnök.

Tizenkét esztendő után, az 1997-es szétválást követően ismét egyetlen RMDSZ-szervezete van Kovászna megyének, amely a Háromszéki Területi Szervezet nevet kapta. A szerda délutánra összehívott küldöttgyűlés jóváhagyta az új szervezet alapszabályzatát, ennek alapján az elkövetkezőkben öt széki szervezetből — a négy történelmi székből: Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék és Erdővidék, valamint Sepsiszentgyörgyből — áll majd.

A tegnap délutáni küldöttgyűlés Albert Álmos leköszönő elnök beszámolójával kezdődött, majd néhány apróbb módosítással rutinszerűen, szinte ellenszavazat nélkül fogadták el az alapszabályzatot.

Döntés született arról is, hogy Dálnok és Maksa az elkövetkezőkben, saját kérésre, nem Sepsiszékhez, hanem Kézdiszékhez tartozik majd. Tamás Sándor egyedüli elnökjelölt röviden ismertette terveit. A háromszéki emberek érdeke, hogy erős RMDSZ-t építsenek — mondotta. Nem szabad szembeállítani az értékeken alapuló, szimbolikus politizálást és a gyakorlati megoldáskeresést — hangsúlyozta, ők be tudták bizonyítani az elmúlt másfél évben, hogy e kettő összehangolható, ki lehet állni a magyar érdekek mellett, és közben pénzt hozni Bukarestből. Azt kívánja, hogy a háromszéki szervezet megfelelő súlyt nyerjen az országos testületekben, Bukarestben, országos viszonylatban a háromszéki magyarok aránya tíz százalék, a leadott voksok tizenöt százaléka innen származott, ennek az aránynak érvényt kívánnak szerezni — mondotta. Az eredetileg bejelentkezett 312 küldöttből időközben néhányan elpárologtak, Tamás Sándor a titkos szavazáson 258 igen, 14 nem szavazatot kapott, egy voksot érvénytelenítettek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-11-19: Közélet - x:

Tiltakozik az RMDSZ (Provokációra készül az új jobboldal) - Farkas Réka

Akadályozzák meg, hogy engedély nélkül felvonuljon az Új Jobboldal Sepsiszentgyörgyön, vegyék elejét az esetleges provokációknak — erre kéri a Román Hírszerző Szolgálatot, a rendőrséget és a csendőrséget Antal Árpád polgármester.
2009-11-19: Közélet - x:

Adóemelésről döntöttek (Kézdivásárhely) - Iochom István

A legutóbbi önkormányzati ülés fő napirendi pontja a jövő évi helyi adók és illetékek megvitatása és elfogadása volt.