Német befektető Gelencén — Iochom István

2009. november 30., hétfő, Közélet

Tavasszal ide épül a Gormet cég első üzeme

Egy németországi magánvállalkozó, aki 2006 óta Gormet Kft. néven Kolozsváron működtet nehézgépipari üzemet, Gelencén az önkormányzattól megvásárolt 15,4 hektár községi magánterületet hatszázezer lejért, ahová tavasszal óriáskotrógép-alkatrészeket gyártó üzemet épít.

Szakács Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta: nehezen, de végül is sikerült a német beruházó kérésének eleget tenni. A prefektus addig nem látta el kézjegyével a legelőterület eladásához elengedhetetlenül szükséges iratot, amíg Gelencén nem tisztázták az erdő-visszaszolgáltatási kéréseket. A terület pontos felmérése és a határok kicövekelése november 27-én történt meg, de a közeledő tél miatt a dimbes-dombos terep előkészítése, bekerítése és az építkezés megkezdése tavaszra marad. A német befektető első lépésként egy nehézgépipari üzemet épít, ahol óriás kotrógépek számára fognak alkatrészeket gyártani. Később USB-lemezgyár és napelemeket gyártó csarnok épül a megvásárolt területre. A német beruházás nyomán hozzávetőleg ezer új munkahely létesül, és a község infrastruktúrája is javulni fog, hiszen a vállalkozó hajlandó az útjavításba is belepótolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2009-11-30: Közélet - x:

Kommandó és Kovászna kérte az út átminősítését — Bodor János

A Conforest cég befejezte a Kovászna és Kommandó közötti 14-es községi út javítását. A munkálatok elvégzésére Kommandó község az év elején egymillió lejt kapott a kormánytól. Ebből az összegből egyengették az utat, kipucolták és szabályozták az útszéli sáncokat, kicserélték az esővizet elvezető átereszek tönkrement betongyűrűit, illetve kitakarították és felújították azokat a leiszapolódott átereszeket. Szintén ebből az összegből felújították Kommandó bejáratánál a Nagy-Bászkán átvezető betonhidat is. A hídra a napokban aszfaltburkolat került (felvételünk), és erre a községvezetők nagyon büszkék, hiszen amint mondják: ez az első aszfalt Kommandón.
2009-11-30: Máról holnapra - x:

Demokratikus viszály — Farkas Réka

Macerás a demokrácia. Több párt, különböző érdekek, viták, egymásnak feszülések. Begyűrűzött mindez immár szűkebb pátriánkba is. Olyan, mintha vírusfertőzésként terjedt volna Bukarestből tájainkra. Koalíciók köttetnek és felbontatnak, a hatalmon levők erősíteni kívánják pozíciójukat, az ellenzék pedig éppen ennek gyengítésére törekszik, saját elképzeléseit tolná előtérbe. Természetes folyamat, egymás ellenőrzése betekintést biztosít a dolgok hátterébe, és csökkenti a trükközés, csalás, lopás esélyét.