Johannis-Geoană-Antonescu találkozóKarácsonyig hivatalba léphet a Johannis-kabinet - Farcádi Botond

2009. december 1., kedd, Közélet
Vállalja a kormányfői tisztségre szóló jelölést Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere. Ezt tegnap erősítette meg az elöljáró, majd Bukarestbe utazott, ahol Mircea Geoană szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnökkel találkozott.
Mint ismeretes, Klaus Johannist eredetileg a liberálisok javasolták a miniszterelnöki székbe, az államfőválasztás első fordulóját követően pedig Mircea Geoană szociáldemokrata jelölt is megerősítette: a nagyszebeni polgármestert nevezi ki egy szociáldemokrata—liberális kormány élére, ha megnyeri az elnökválasztást. Johannist támogatja az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek csoportja is.
Johannis az elmúlt napokban külföldön tartózkodott, és felmerült az a gyanú, hogy esetleg nem vállalja a felkérést, ezeket a kételyeket akarta eloszlatni tegnapi kijelentésével. Az általa vezetett esetleges majdani kormányról kijelentette, hogy az politikai lesz, vagyis a pártok javasolnak miniszterjelölteket, akik közül majd ő választja ki a tárcavezetőket. A pártok közötti politikai megállapodásokról — a szociáldemokrata—liberális, illetve a liberális—RMDSZ egyezségről — elmondta, hogy egyetért tartalmukkal, de szerinte a politikai erőknek még vele is egyezséget kell kötniük, hiszen ő egyik alakulatnak sem tagja, így független miniszterelnökként vezeti majd a kormányt. Hangsúlyozta azt is: négy-hat hónap gondokodási időt szeretne annak eldöntésére, hogy a miniszterelnöki vagy a polgármesteri tisztséget választja.
A Mircea Geoanăval és Crin Anto­nescuval való találkozó előtt Johannis kijelentette: nem fog biztosítékokat kérni személye vagy a kormányfői mandátum kapcsán, és nem fog miniszterek neveiről beszélni, csupán „alapelveket” tárgyalnak. „Addig tart a mandátumom, ameddig tart” — szögezte le, hangsúlyozva: nem kér semmilyen biztosítékot megbízatása időtartamára vonatkozóan.
A megbeszélés után mindhárom politikus megismételte azt a célkitűzést, hogy karácsonyig beiktassák az új kormányt. Mircea Geoană, a Szociál­demokrata Párt államelnökjelöltje ki­jelentette: nem bocsátkoztak konkrét részletekbe a kormányprogramot illetően. Mint mondta, a liberálisok és a szociáldemokraták közötti egyezményben szereplő alapelvekről beszélgettek. Példaként említette az egységes adókulcs megtartását, az átalányadó törlését, a munkahelyek megőrzését. Geoană leszögezte: számára és Antonescu számára teljesen magától értetődő, hogy a Johannisé lesz az utolsó szó a miniszterek kiválasztásában. A szociáldemokrata államfőjelölt szerint szükség lesz egy külön politikai egyezmény megkötésére, amely biztosítékot nyújthat Jo­hannis számára a parlamenti többség működésére.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2009-12-01: Nemzet-nemzetiség - x:

Párizsi kisebbségi szerződés

1919. december 9-én a Szövet­séges és Társult Főhatalmak és Románia között létrejött Párizsi Kisebbségi Szerződés 11. szakasza a következő rendelkezést tartalmazza: ,,Románia hozzájárul ahhoz, hogy az erdélyi székely és szász közületeknek a Román Állam ellenőrzése mellett vallási és tanügyi kérdésekben helyi önkormányzatot engedélyezzen.”

2009-12-01: Közélet - x:

Vigyázat, diverzió! - Farkas Réka

A különböző események előtti diverziók sorába kapcsolódik az a szórólap, melyet tegnap Sepsiszentgyörgy központjában terjesztettek.