Ha a pártérdekek győzedelmeskednek — Farcádi Botond

2009. december 4., péntek, Máról holnapra

Négyféle álláspontot képvisel a négy magyar szervezet az államfőválasztás második fordulója előtt — az RMDSZ Mircea Geoană támogatására biztat, Klaus Johannis miniszterelnöki kinevezésének biztosítékával érvelve, a Magyar Polgári Párt a jobboldali elkötelezettség mentén inkább Traian Băsescut látná szívesen az elnöki székben, a Székely Nemzeti Tanács egyfajta autonómia-népszavazássá alakítaná az eseményt abból kiindulva, hogy a jelöltek mellőzik a magyar közösség jogos önrendelkezési igényét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pedig a választópolgárok lelkiismeretére bízza a döntést —, hiba lenne azonban megosztottságként értelmezni és megélni azt, ami voltaképpen az erdélyi magyar társadalom sokszínűségét tükrözi — addig legalábbis, amíg a cél közös, csak az eszközökben mutatkoznak különbségek, és amíg e természetes változatosság nem a különféle pártok és szervezetek önös érdekeit követő viaskodásban nyilvánul meg.

A legnagyobb veszélyt ugyanis nem az jelenti, hogy a legtöbb választópolgár által amúgy is csak a két rossz közüli választásként értelmezett második fordulóban nem egységesen voksol majd az erdélyi magyarság. Ennél sokkal aggasztóbb, hogy a természetes sokszínűség mindinkább alárendelődik a párt- vagy szervezeti érdekeknek, a „nagypolitikai" játszmák pedig az önkormányzati munkába is begyűrűznek. Olyannyira, hogy a baróti és a kézdivásárhelyi polgármester Szász Jenő MPP-elnökkel karöltve a Cotroceni-palotában ünnepelte december elsejét — talán ekként akarták támogatásukat kifejezni Traian Băsescu iránt? —, a sepsiszentgyörgyi városvezető pedig ugyancsak pártpolitikai és nem szakmai vagy személyes okokra hivatkozva kezdeményezte az alpolgármester leváltását.

Márpedig e nyilvánvalóan pártpolitikai megnyilvánulások mind az önkormányzati munka minőségét, mind a még meglévő önkormányzatiság elvét befolyásolják, hosszú távon pedig azokat a közösségi célkitűzéseket is veszélybe sodorják, hiteltelenítik, amelyekben egyetértés mutatkozik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2009-12-04: Közélet - x:

Színpadon a Zabhegyező (Ma bemutató a színházban)

Ma este bemutatót tart a Tamási Áron Színház: a Jerome David Salinger Zabhegyező című regénye alapján készült produkciót Kolcsár József rendezésében és előadásában tekinthetik meg az érdeklődők a színház kamaratermében.
2009-12-04: Közélet - x:

Az igaz szeretet nem válogat — Fekete Réka

Ebben a házban a szeretet lakik
Ilyen boldogan kaput talán nem nyitottak, mint tegnap a sepsiszentgyörgyi Irisz Háznál. Az itt foglalkoztatott, fogyatékkal élő fiatalok tágasra tárták az Oláh Mihály által faragott új bejáratot, hogy rajta beléphessen bárki, aki ennek a világnak életébe kíván betekinteni.