Környezetvédelem és gazdaságKampány a hazai termékekért - Ferencz Csaba

2009. december 5., szombat, Gazdaság

Zöldségespult egy sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontban — külföldről szállítják

A környezetvédelmi szempontok érvényesítését kívánja elérni, de gazdasági következményekkel is járó akciót indított a Zöld Erdély Egyesület, mely a tudatos vásárlási szokások kialakítása érdekében mintegy két tucat hazai üzletláncnak címzett nyílt levélben az itthon termelt élelmiszerek forgalmazását sürgeti.

,,A fogyasztói társadalom kialakulása/kialakítása Romá­niában hozzájárult a környezetszennyezés jelentős mértékű növekedéséhez" — fogalmaz az egyesület a nyílt levélben, amelyet huszonkét hazai üzletláncnak címez. Azért nekik, mert a tudatos vásárlási szokások kialakításáért (is) küzdő szervezet úgy látja, hogy az importáruk, elsősorban élelmiszerek, mennyiségének csökkentése a környezetvédelmi szempontok mellett a gazdaságélénkítés, a fenntartható fejlődés egyik járható útja. ,,Az egyéni fogyasztás növekedése a globális gazdaság térhódítását eredményezte a helyi termékek, termelők és gazdaság kárára. A mindennapi fogyasztási cikkek előállítása, csomagolása és szállítása jelentős mennyiségű nyersanyagot és energiát igényel, ami szén-dioxid-kibocsátással jár" — áll a levélben —, márpedig az üvegházhatás, tehát az éghajlatváltozás legjelentősebb ,,felelőse" épp ez a gáz. ,,A szállításból származó szén-dioxid- kibocsátás jelentős része elkerülhető lenne, ha helyi termékeket vásárolnánk. Egy kg kínai fokhagyma (vagy bármely más áru) Romániába szállítása 2,5 kg szén-dioxid-kibocsátást okoz!" — érvelnek a kezdeményezők.

A negatív hatások ugyanakkor erősítik egymást, hiszen épp a környezeti átalakulás, elsősorban a klímaváltozás okozta módosulások hozzák versenyhátrányba a hazai termelőket — vélik az egyesület aktivistái —, hiszen az aszály vagy éppen a gyakori szélsőséges természeti csapások komoly károkat okoznak. A nyílt levélben példaként az utóbbi száz év legsúlyosabb aszályát említik, amelyet 2000-ben szenvedtünk el, a 2005-ben pusztító árvizeket, illetve további, az általános felmelegedést jelző jelenségekre hívják fel a figyelmet. A klímaváltozás következményei által okozott anyagi károkat nekünk, állampolgároknak kell megfizetnünk, ,,elszenvednünk" — vélik a környezetvédők. S mindezt a Romániát sújtó gazdasági válság következményei csak súlyosbítják.

,,Az ismertetett tényekre és érvekre hivatkozva alulírottak azt kérjük, hogy csökkentsék az importált áruk mennyiségét, valamint minél több helyi és a környezetre kevésbé káros termékkel bővítsék kínálatukat" — fogalmaznak a nyílt levél szerzői, akik egyben arra kérik a fogyasztókat, hogy aláírásukkal támogassák, adjanak megfelelő súlyt a követelésnek. Az interneten aláírható felhíváshoz néhány nap alatt mintegy nyolcszázan csatlakoztak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1362
szavazógép
2009-12-05: Közélet - x:

Pontosítás

A Szervátiusz-díj budapesti átadásáról szóló, keddi lapszámunkban megjelent tudósításból kimaradt a Jánó Mihály művészettörténészt laudáló Jékely Zsombor művészettörténész neve.
2009-12-05: Gazdaság - x:

Szerkezeti gondok (Bankrendszer)

Továbbra is szerkezeti gondokkal küszködnek a tágabb értelemben vett Kelet-Európa bankrendszerei, de az országcsoporton belül jelentős eltérések mutatkoznak például a nem teljesítő kinnlevőségek arányában — áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott átfogó elemzésében.