BankrendszerSzerkezeti gondok

2009. december 5., szombat, Gazdaság

Továbbra is szerkezeti gondokkal küszködnek a tágabb értelemben vett Kelet-Európa bankrendszerei, de az országcsoporton belül jelentős eltérések mutatkoznak például a nem teljesítő kinnlevőségek arányában — áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott átfogó elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő a tizenkilenc oldalas helyzetértékelésben a bankrendszerek egészségét fenyegető tényezők közül kiemeli a nem teljesítővé váló kihelyezett kölcsönállomány jelentős növekedését. A Fitch kimutatása szerint a nem teljesítő kinnlevőségek rátája a teljes rendszerszintű kihelyezési portfolióhoz mérve Lettországban például már megközelíti a tizenöt százalékot, de Litvá­niában és Romániá­ban is jóval tíz százalék feletti, jóllehet a két balti országban még tavaly is öt százalék alatt volt ez az arány, és Romániában is messze járt a tíz százaléktól. Magyarországon ugyanakkor a nem teljesítő kinnlevőségek aránya valamelyes növekedéssel most is még valamivel öt szá­zalék alatti. Az értékelés szerint az eszközminőség még reálisabb megítélését tenné lehetővé, ha az átstrukturált kinnlevőség-állományról is képet lehetne alkotni, erről azonban nincsenek folyamatosan hozzáférhető adatok. Egyes piacokon, egyéni banki szinteken azonban a Fitch értesülései szerint az átalakított szerkezetű tartozások aránya elérheti a teljes kinnlevőségi portfolió húsz százalékát is.

A devizaalapú hitelek kihelyezésének gyakorlatáról a Fitch Ratings megállapítja: jóllehet, a devizahitelesek törlesztési terheit növelő meredek árfolyammozgásokat részben ellensúlyozta a devizahitelek csökkenő kamata, ez az állapot hosszabb távon nem lesz tartható, tekintettel arra, hogy várhatóan emelkedni fognak a hitelfolyósításokhoz használt devizák kamatai is.

A recesszió általános makrokörnyezeti hatásairól az elemzésben az áll, hogy a globális pénzügyi válság a feltörekvő európai térséget érintette messze a legsúlyosabb mértékben az egész világon. A Fitch Ratings felidézi, hogy nemrégiben 4,6 százalékról 6,1 százalékra rontotta a kelet-európai gazdasági visszaesés mértékére adott, 2009 egészére szóló előrejelzését, tekintettel a vártnál is meredekebb idei első félévi zuhanásra. A jövő évi térségi átlagos gazdasági növekedésre adott prognózist ugyanakkor 1,5 százalékról 2,6 százalékra javították a Fitch londoni elemzői, a várakozásnál mélyebb idei recesszió utáni visszalendülésre és a kedvezőbbé váló globális környezetre hivatkozva.

A londoni elemzői közösségben konszenzussá kezd válni, hogy a térségen belül jövőre Magyarországon is egész éves gazdasági növekedés várható.

Éleződő prémiumvita. Éleződik a vita a brit bankrendszer és a kormány között a bankári prémiumok ügyében: az egyik citybeli nagybank vezetése testületi lemondással fenyegetőzik arra az esetre, ha a kabinet nem engedélyezi a tervezett jutalmak kifizetését. A Royal Bank of Scotland igazgatótanácsa összesen 1,5 milliárd font prémiumot akar szétosztani a befektetési banki üzletág alkalmazottai között. A Royal Bank of Scotlandben a brit államnak jelenleg hetvenszázalékos részesedése van, miután a pénzügyi válság kirobbanása után súlyosan kivéreztetett bankcsoportot csak hatalmas költségvetési tőkejuttatással sikerült felszínen tartani. Lord Paul Myners pénzügyi szolgáltatásügyi miniszter az RBS prémiumterveire reagálva azt mondta: a bankároknak is ,,vissza kell költözniük a valós világba". Hozzátette: becslése szerint a City vezető banki tisztviselői az idén ötmilliárd font fizetést visznek haza. Lord Myners hangsúlyozta: Nagy-Britanniában jelenleg húszezer fontnál nem sokkal több az éves alkalmazotti átlagfizetés. (MTI-fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-12-05: Gazdaság - x:

Kampány a hazai termékekért (Környezetvédelem és gazdaság) - Ferencz Csaba

Zöldségespult egy sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontban — külföldről szállítják
A környezetvédelmi szempontok érvényesítését kívánja elérni, de gazdasági következményekkel is járó akciót indított a Zöld Erdély Egyesület, mely a tudatos vásárlási szokások kialakítása érdekében mintegy két tucat hazai üzletláncnak címzett nyílt levélben az itthon termelt élelmiszerek forgalmazását sürgeti.
2009-12-05: Gazdaság - x:

Röviden — Ferencz Csaba

Fúzió előtt
Jövő héten valósulhat meg a Volkswagen—Porsche üzlet első lépése az összeolvadás felé. A wolfsburgiak megveszik a sportautógyár 49,9 százalékát. A hosszú távú terv a tartós világelsőség.