Megkérdeztük a háromszékieketBăsescu-párti hangulat Orbaiszéken - Bodor János

2009. december 7., hétfő, Közélet
Most is alacsony volt a részvételi arány Orbaiszéken. A nem hivatalos összesítés szerint Kovászna szavazókörzeteiben 19 óráig 5007 választópolgár járult az urnákhoz, ebből 1315 a fürdővendégek számára létesített három speciális szavazókörzetben voksolt a szívkórházban, illetve a Dacia és Kovászna Szállóban. Két héttel korábban ugyaneddig az időpontig 146 polgárral több szavazott Kovásznán.

Az orbaiszéki községek közül a legmagasabb részvételi arány (43,72%) Komman­dón volt, utána következik Ba­rátos (41,50%), Zágon (39,79%), Nagyborosnyó (29,28%) és Zabola (csak a községközpont, 23,78%).
Tegnap végigjártuk Orbai­szék településeit, és mindenütt azt tapasztaltuk, hogy az emberek többsége Traian Bă­sescut szeretné győztesnek. Egy kommandói hölgy azt mondta: nem hisz abban, hogy amennyiben Mircea Geoană győz, és Klaus Johannist nevezi ki miniszterelnöknek, a magyarságnak jobb sorsa lesz. „Miért kell egy szász nemzetiségűvel szédíteni a kisebbségi választókat, és ha már erről van szó, akkor miért nem egy magyart jelöl miniszterelnöki tisztségre, mert mi többen vagyunk, mint a szászok?” — kérdi a hölgy. Egy székelytamásfalvi fiatalember szerint, ha Geoană talál nyerni, akkor régen rossz lesz mindenkinek, mert visszatér a kommunizmus, és az ország visszakerül abba az állapotba, amelyben a kilencvenes évek elején volt.
Egyébként a választások minden településen csendben, rendbontás nélkül zajlottak.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2009-12-07: Közélet - x:

Kézdiszéken nagyobb volt az érdektelenség, mint két héttel ezelőtt (Megkérdeztük a háromszékieket) - Iochom István

Az állandó választói listákon Kézdivásárhelyen 17 482, Kéz­diszéken 29 952 szavazati joggal rendelkező állampolgár neve szerepelt. A céhes városban és a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban összesen tizenhat választási körzetben lehetett voksolni.
2009-12-07: Közélet - x:

Baróton fele-fele arányban (Megkérdeztülk a háromszékieket) - Hecser László

Baróton nagyon kiegyensúlyozottnak tűnt Traian Băsescu és Mircea Geoană versenye: a megkérdezettek megközelítőleg fele-fele arányban voksoltak valamelyik jelöltre, de akadtak, akik az utolsó pillanatig kivártak, hova is üssék a pecsétet. Legtöbben az újságokból tájékozódtak, valamint televíziós műsorok megtekintése után döntöttek, kit is támogatnak.