Tanulság — számunkra — Puskás Attila

2009. december 12., szombat, Közélet

Ma már nem fér kétség hozzá: az RMDSZ elvesztette egykori népes tagsága nagy részének rokonszenvét, következésképp támogatását. Nincs erre meggyőzőbb bizonyíték, mint az elnökválasztási kampány második fordulójának kudarca. A tagság már nem hallgat arra az RMDSZ-re, amelyik hol ide, hol oda csapódik, belemegy kétes és megalázó kötöttségekbe, ahol legfennebb a nagyok kabátjait őrzi a ruhatárban, s várja, hogy a személyzeti asztalhoz szólítsák ebédre.

A magyar, még inkább a székelymagyar, önérzetes ember, s nem tűrheti el azt, hogy akárcsak érdekből is megalázzák. Márpedig velünk az történt. Ahhoz a Geoanăhoz csapódtunk, aki egészen a vélt győzelméig (infantilis ugrándozásáig) azt sem akarta tudni, hogy mi is a táborában vagyunk. (Szerencsére öntudatos magyarjaink jóvoltából, és nem az RMDSZ szándéka szerint, nem voltunk ott!)

Most újra fontolgatjuk a vesztett csata után a következő lépést, amelynek szerintem már az első lépésnek kellett volna lennie: nevezetesen, hogy az RMDSZ jobboldali elkötelezettségű, ennélfogva — együtt a szabadelvűekkel — a Demokrata-Liberális Párt mellett a helye.

Túl ezen igencsak meggondolandó a felső vezetésben immár szükségesnek látszó váltás. Új, huszon-, harmincéves gárda nőtt fel. Tehetséges fiataljaink jelentek meg a porondon. Hagyjuk őket szóhoz jutni, talán az annyit említett magyar—magyar egység is általuk megteremtődik, és nem csupán konjunkturális, alkalmi lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-12-12: Közélet - x:

Negyvenéves a magyar adás

Több nemzedék képviselői ünnepelték együtt tegnap Csíkszeredában a romániai magyar televíziózás 40. évfordulóját. A romániai magyar nyelvű televíziózás hőskora négy évtizeddel ezelőtt vette kezdetét: 1969. november 23-án szólalt meg először a román nemzeti televízióban magyar bemondó.
2009-12-12: Belföld - x:

Hírsaláta

TREHÁNY HIVATALOK. Adrian Năstase felfedezte, hogy az elnökjelölteket — köztük a győztes Traian Băsescut is — a Központi Választási Iroda a 2007/370-es törvény alapján jegyezte be, mely Basarabi város Murfatlarra való átkeresztelését szentesíti. Valójában az elnökjelöltek beiktatását az ugyancsak 370. számot viselő, de 2004-ben kiadott törvény szabályozza. Ennyit a romániai hatóságok, köztük a Központi Vá­lasztási Iroda pontosságáról. (Ziare.com)