Külföldi hírek — Simó Erzsébet

2009. december 12., szombat, Közélet
Szigorú Európai Unió

Világos választ és megfelelő intézkedéseket helyez kilátásba az EU Iránnal szemben, ha nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, nem folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel atomprogramjáról — derül ki a tegnap befejeződött brüsszeli uniós csúcstalálkozó zárónyilatkozat-tervezetéből. A dokumentum szerint a 27-ek Teherán együttműködési hajlandóságának hiányában készek támogatni az Irán elleni szankciók megszigorítását az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A testület állandó tagjai közül ezt az álláspontot vallja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország, ám vétójoga van két további hatalomnak, Oroszországnak és Kínának.

Kis lépések csúcsértekezlete

A környezetvédelem, a nemzetközi gazdasági válság, valamint a bel- és igazságügyi együttműködés területén hozott előrelépéseket az Európai Unió tegnap véget ért brüsszeli csúcstalálkozója, szenzációval azonban nem szolgált. A kétnapos ülés résztvevői üdvözölték az unió intézményrendszerét és működését korszerűsítő Lisszaboni Szerződés hatálybalépését, és fontosnak mondták a szerződésben foglaltak gyors gyakorlatba ültetését. A huszonhét tagország három évre (2010—2012) szólóan összesen 7,2 milliárd euró támogatást ajánlott fel a fejlődő országok klímaváltozás elleni harcához. Az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő kifejtette, hogy az unió fenntartja azt a vállalását is, miszerint kész 2020-ra 30 százalékkal csökkenteni károsanyag-kibocsátását az 1990-es bázisszinthez képest. Ennek azonban feltétele, hogy más nemzetközi szereplők hasonlóan ambiciózus vállalásokat tegyenek. Elfogadták a szabadságjogokat és biztonsági kérdéseket a következő öt évre vonatkozóan összefogó, úgynevezett Stockholmi Programot, amely egyebek közt arról is szól, hogy folytatódik a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet bővítése. Románia schengeni övezethez való csatlakozásának céldátuma 2011 tavasza.

Kárpótolják a csehek 1968 áldozatait

Anyagi kárpótlást ad a cseh állam azoknak az embereknek, akiknek Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállása következtében valamelyik családtagjuk meghalt, illetve súlyos egészségkárosodást szenvedett — jelentették be Prágában. A 2005-ben elfogadott speciális kárpótlási törvény módosítását a képviselőház után csütörtökön a szenátus is elfogadta, s most már csak Václav Klaus államfő aláírása kell ahhoz, hogy érvénybe lépjen.

Széchenyi Aranyérmet kapott Genscher

Európa békés egyesüléséért kifejtett tevékenységéért, továbbá Magyarország euroatlanti integrációjának segítéséért a Széchenyi Tudományos Társaság elnöksége a Széchenyi Aranyéremmel tüntette ki Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminisztert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2009-12-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Az RMDSZ a kemény mag?
A Demokrata-Liberális Párt az RMDSZ-szel együtt alkotná a következő kormány ,,kemény magját", de ebbe szívesen bevonnák a Nemzeti Liberális Pártot is — jelentette ki tegnap Emil Boc, a D-LP elnöke a Markó Bélával folytatott tárgyalást követően. A két pártvezér a héten már második alkalommal egyeztetett, és Markó jelezte, megfelelő feltételek mellett hajlandóak kormányt alkotni a demokratákkal.
2009-12-12: Közélet - x:

Kézdivásárhelyi nyerte az amerikai fotópályázat első díját — Dévai István

Iochom Zsolt első díjas képe
A budapesti Püski Kiadónál jelent meg ez év szeptemberében ötezer példányban a Nemzet Naptára. A New York-i Polgári Kör és a Hungarian TV Magazine az ’56 Lángja Alapítvánnyal közösen négy évvel ezelőtt, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt fotópályázatot hirdetett a New Yorkban élő, magyar származású Szilágyi Ákos ötlete nyomán.