Hírlugas

2007. május 29., kedd, Gazdakör
Támogatások a növénytermesztésben
A napokban jelent meg a 463-as kormányhatározat, mely a növénytermesztés egyes területein és a talajfeljavító ágazatban kifizetendő támogatások lajstromát és nagyságát tartalmazza.
Újdonságnak számít, hogy a szakminisztérium csak az ipari feldolgozásra leadott növényi kultúrát, zöldséget és gyümölcsöt támogatja az eladott tonnánkénti mennyiség függvé­nyében. A felsorolásból a háromszéki gazdákat csak az ipari burgonya, a gombatermesztés, valamint a gyógynövény- és a virágtermesztés érdekelheti. Az ipari burgonya esetében a támogatás százötven, a feldolgozásra leadott gombánál nyolcszáz, a gyógynövényeknél pedig hatszáz lej tonnánként. A néhány megyei virág- és dísznövénytermesztő a területnagyság szerint igényelhet támogatást, ez szántóföldön termelve ötezer lej, fóliában vagy üvegházban tízezer lej hektáronként. A szakminisztérium hektáronkénti száznegyven lejes támogatást fizet az öntözéses rendszerek karbantartására, valamint harmincegy lejjel támogatja ezek őrzését is. A határozat kimondja, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztésben létrehozott termelői csoportok évi négyszázezer lejes támogatásban részesülnek, amit működésükre fordíthatnak. Utóbbi rendelkezés bizonyára a megyében létrehozott három tejtermelői csoportot megint érzékenyen érinti, hiszen tavaly év végén is ugyanazok kaptak támogatást. Az egyenlőtlen és hátrányos helyzetért tavaly is reklamáltak a szakminisztériumnál, de kérésüket akkor sem oldották meg.
Tanfolyam a biodiverzitásról
Még lehet jelentkezni a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési igazgatósága átfogó, környezetvédelmi és tájjellegmegőrző felkészítőjére, amelyen a háromszéki gazdálkodók is ingyenesen vehetnek részt július 9—13. között. Az InWent német konzorcium szakemberei a biodiverzitás (növény-, illetve állatfajták, valamint azok élőhelye) megőrzését szolgáló felkészítők sorozatában tartanak előadásokat, illetve gyakorlati bemutatókat az árkosi konferencia-központban, ha lesz megfelelő számú jelentkező. Az érdekeltek minél hamarabb jelentkezzenek a 351 838-as igazgatósági vagy a 351 064-es szaktanácsadói telefonszámon, illetve a bioegyesületnél.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2007-05-29: Gazdakör - Incze Péter:

A magyar uniós tapasztalatokról (Szomszédolás)

Az árkosi konferenciaközpontban jeles magyar szakemberek tartottak felkészítőt a megye vállakozóinak és mezőgazdászainak Partner­ség­ben — közösen az EU-ban címmel. Az előadások során a jelenlevők bepillantást nyerhettek az anyaországi uniós tapasztalatokba a mezőgazdaság, turizmus, fogyasztóvédelem, építőipar és pályázatkészítés terén.
2007-05-29: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A másodhajtás is hoz gyümölcsöt

Ritka az olyan ember faluhelyen is, aki ne kritikus szemmel, olykor borúlátóan nyilatkozna falujáról, közössége előrehaladásáról. Kálnokon, a nemes históriával tűzdelt faluban nem így éreztük. Találkoztunk ugyan egy-két lehangoló értékeléssel, ám beszélgetéseinkből olyan fénynyalábok tűntek fel, melyek csalhatatlanul azt igazolták: jó a lélekjelenléte ennek a falunak! ,,Nézze — mondta egy idős ember —, nem a bajt, a nehézséget kell fújni örökké, mert az mindig volt és van, hanem a jót kell meglátni, azt, ami marad még akkor is, ha az nem újólag ültetett csemete, hanem sarjadzás, mert sokszor a másodhajtás is hoz gyümölcsöt. Sok jót hozott ez a rendszer, visszakaptuk szabadságunkat.” Jó dolog a valóst, a szépet és a jót meglátni, azt gyümölcsöztetni, annak örvendeni. A nehézséget — mert az is van — még azoknak sem könnyű átvészelni, akiknek utolsókként is derűlátóaknak kell maradniuk: a lelkészeknek például.