Vajdaságban autonómia születik - Sylvester Lajos

2009. december 15., kedd, Máról holnapra

Szerbiában a maradék magyarság ezekben a hetekben háború utáni történetének legintenzívebb napjait éli: többévi kemény vita után a 250 fős belgrádi törvényhozás november utolsó napján jóváhagyta a Vajdaság autonómiáját biztosító alaptörvényt, és ennek értelmében, amennyiben ezt legkevesebb 118 000 aláíró (a vajdasági magyarság fele) kéri, közvetlen választásokkal megalakíthatják a Magyar Nemzeti Tanácsot.

Ezekben a napokban teljes erőbedobással folyik az aláírásgyűjtés, aktivisták ezrei járják a vajdasági településeket, hogy az autonómiatörvény értelmében összegyűjtsék a 120 000-nyi aláírást. Erre erősített rá Sólyom László vajdasági látogatása.

A Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács közvetlen választása önmagán túl azért is fontos, mert a magyarság megvallásának egyik alapvető dokumentuma lesz. Az aláírásgyűjtők számítanak azoknak a magyaroknak a kézjegyére is, akik külföldön dolgoznak.

Sólyom László biztató vajdasági útja után a hét közepén — ugyancsak meghívásra — Orbán Viktor újraválasztott EU-néppárti alelnök is a Vajdaságba érkezik.

A szerbiai parlamenti döntés Vajdaság autonómiájának visszaállításáról majdnem ezzel egy időben meghozta gyümölcsét: december 19-től, a pravoszláv naptár szerinti Szent Miklós napjától szabadon, vízum nélkül utazhatnak az EU országaiba.

A Vajdaság Autonóm Tartománynak a szerb állam jogrendjének tiszteletben tartása mellett joga lesz más országok régióival kötendő szerződések aláírására, európai társulások tagja lehet, képviseleteket alakíthat ki országon kívüli régiókban, előírja fejlesztési bank létesítésének lehetőségét, javaslatokat tehet a vajdasági bíróságok kialakítására.

Vajdaság Magyar Autonóm Tartománynak saját jelképei lesznek, zászlója és címere, kormánya, és akadémiája.

Az autonómia törvényének bővítését nagymértékben a szerbiai uniós csatlakozási törekvések tették lehetővé. Ez számunkra és a magyar kormányzat számára akkor is tanulságos, ha az uniós csatlakozást megelőzően a vajdaságiakhoz hasonló igényeket sem itthon, sem az anyaországban nem fogalmaztak meg, vagy képtelenek voltak ezekért kiállni a porondra.

A vajdasági autonómiastatútum visszanyerése és megerősítése számunkra mindenképp olyan példa, amelyet ,,alulmúlni" semmilyen körülmények között nem lehet, az RMDSZ esetleges kormányzatban való részvételének is feltétele és célja kell hogy legyen.

A példa adott. A 250 000 vajdasági magyar küzdelmével példát statuálhat a statisztikai adatok szerint is másfél milliós romániai/erdélyi magyarságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2009-12-15: Múltidéző - x:

Nicolae Ceauşescu utolsó napjai - Höncz László józsef

Temesvár szabad város
December 20-án este Ceauşescu beszédet intézett a nemzethez, az üzenetet a televízió és a rádió közvetítette. Alig tért haza Iránból, és az volt a meggyőződése, a helyzetet uralni fogja. Mind a telekonferencián, mind a rádió- és televízióbeszédben a külföldi beavatkozás tényét hangsúlyozta.
2009-12-15: Közélet - x:

Băsescu az államelnök (Érvényes a választás)

Érvényesnek mondta ki a december 6-i elnökválasztást az alkotmánybíróság. A testület tegnapi közleménye szerint Traian Băsescu a szavazatok többségével új mandátumot nyert el. Ünnepélyes beiktatására december 16-án délelőtt kerül sor.