Utcafelújítási elképzelések ellentétekkel - Váry O. Péter

2009. december 15., kedd, Közélet

Újból vita kerekedett a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, ezúttal a városvezetés fejlesztési elképzelései miatt: néhány utca, járda felújításának előkészítését terjesztette elő elfogadásra a polgármester, az ellenzék azonban sem a munkálatok tervezett értékével, sem a felújításra váró utcák sorrendjével nem ért egyet.

A Gesztenye és a Tavasz utca, a Stadion utca járdájának a Vasile Goldiş és a Kórház utca közti része, a Iorgán a Grigore Bălan és a Császár Bálint közötti járdaszakasz, az 1918. December 1. úton a Széchenyi tértől az Olt-hídig meg a Bălan és a Gál Sándor utca gyalogjáróinak korszerűsítéséről szóló műszaki-gazdasági iratcsomót terjesztette be elfogadásra a polgármester, elmondva: nem csupán ennyi a jövőre tervezett utcafelújítás, a 2010-es költségvetésben lesz majd benne az egész lista. A tanácsülésen beterjesztett hat utca, illetve járda korszerűsítési munkálatainak összege ellen kifogást emelt Bálint József még tisztségben levő alpolgármester, elmondva, hogy ezek tervezett összértéke 2,8 millió euró, tehát az Európai Fejlesztési Banktól igényelt tizenkétmillió eurós kölcsönből túl sok utca felújítására nem futja. Véleménye szerint a városvezetés a legdrágább megoldásokat választja, a Gesztenye utcában például elég lenne a betonra egy rend aszfaltot ráhúzni, nem kellene mindenhol mindent feltörni, vagy ha terméskő-járdaszegély helyett betonból készülteket használnának, ez a munkálat negyedannyiba kerülne. Olcsóbb módszerekkel hamarabb be lehetne fejezni a város teljes utcahálózatának felújítását — indokolta kifogását. Antal Árpád András szerint viszont, ha valahol dolgoztat az önkormányzat, ott rendes, tartós munkát kell végezni: nem vagyunk elég gazdagok, hogy olcsó megoldásokat válasszunk — mondotta —, hosszú távon többe kerül, ha most félmunkát végeztetnek, hiszen akkor néhány év múlva kezdhetik elölről. Kovács István, a polgáriak frakcióvezetője szerint a gazdasági helyzet az igények alábbhagyására int, a bankkölcsönt úgy kellene beosztani, hogy minél több utca felújítására fussa belőle, másrészről nem igaz, hogy a terméskő-járdaszegély tartósabb, mint a beton — fejtette ki. Bálint József hozzátette, nem ezek a legsürgősebb munkálatok a városban, Valeriu Şerban pedig felhívta a figyelmet: az utcák felújítási sorrendjénél figyelembe kell venni azt is, hogy előbb a közművesítésük legyen megoldott. Módosító javaslatok nem hangzottak el, csupán az MPP kérte a határozattervezetek halasztását, ezt azonban a testület elutasította, a továbbiakban pedig a polgáriak ellenszavazatával az önkormányzat jóváhagyta a hat utca és járda felújításának műszaki-gazdasági iratcsomóját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2009-12-15: Közélet - x:

Magyar prefektust akarnak - Farkas Réka

Magyar prefektust szeretne Háromszéken az RMDSZ kormányzati szerepvállalás esetén, és az egy évvel ezelőttinél jobb magyar arányt a megyei intézmények vezetőinél — nyilatkozta Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke.
2009-12-15: Közélet - x:

Megnyílt a műjégpálya (Kovászna ) - Bodor János

A kovásznai önkormányzat ideiglenes műjégpályát helyezett el a sétatéri sportpályán. Az 540 négyzetméteres korcsolyapályát egy székelyudvarhelyi cég szerelte fel, és tervek szerint a polgármesteri hivatal február 28-ig fogja üzemeltetni.