Băsescu ismét Bocot jelölte - Demeter J. Ildikó

2009. december 18., péntek, Közélet

Traian Băsescu újraválasztott államfő ismét Emil Bocot nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek tegnap. Elkötelezett ember, aki teljesítette kötelezettségét, Romániának pedig szüksége van kormányra és költségvetésre ahhoz, hogy hozzájusson a valutaalaptól felvett készenléti hitel következő részleteihez — indokolta döntését.

Elmondta még, hogy a pártokkal folytatott szerdai konzultációkon nem alakult ki egységes álláspont, némelyek továbbra is ,,kampányhangulatban" élnek, ő pedig politikai, nem szakértői kormányt szeretne. A kormány kialakítása Emil Boc felelőssége — hangsúlyozta —, a maga részéről csak annyit kér, hogy azokról a miniszterjelöltekről konzultáljanak vele, akik a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjai lesznek. Băsescu reméli, hogy a parlament megszavazza az új Boc-kabinetet, és december 23-án teljhatalmú kormánya, január 16-ig pedig elfogadott költségvetése lesz az országnak — ez esetben február 17-én megkaphatnánk a harmadik és negyedik hitelrészletet is a Nemzetközi Valutaalaptól.

A tavalyi parlamenti választások után a D-LP három parlamenti mandátummal előzte meg az SZDP—KP szövetséget, Traian Băsescu 2008. december 16-án Bocot jelölte a kormányfői tisztségre. Sokak szerint ő volt az utóbbi húsz év leggyengébb miniszterelnöke — mindenesetre ő az egyetlen, akit a parlament bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2009-12-18: Közélet - x:

Vékony vásár tömzsi lovacskákkal - Demeter J. Ildikó

Díszeket, könyveket, apróbb tárgyakat lehet beszerezni a tegnap megnyílt karácsonyi vásárban Sepsiszentgyörgyön.
2009-12-18: Közélet - x:

A kisebbik rosszat választották (Kormányozni készül az RMDSZ) - Farkas Réka

Több rossz lehetőség közül a kormányzati szerepvállalás a kisebbik rossz, amit választhatott az RMDSZ — véli Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a városi RMDSZ elnöke. Hogy jó-e vagy sem ez a döntés, az egy-két év múlva derül ki — tette hozzá.