Röviden — Szekeres Attila

2009. december 29., kedd, Világfigyelő
Josipovic és Bandic a második fordulóban

Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt és Milan Bandic, Zágráb polgármestere mérkőzik meg a horvát elnökválasztás második fordulójában — derült ki a vasárnapi első forduló után. A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után Josipovic a leadott voksok 32,4 százalékát, a populizmussal vádolt, befolyásos Bandic pedig a 14,8 százalékát szerezte meg.

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség jelöltje, Andrija Hebrang volt egészségügyi miniszter a harmadik helyen futott be a voksok 12,1 százalékával. A kormánypárt jelöltjének rossz szereplését a korábbi felmérések már előrevetítették. Josipovic és Bandic egyaránt támogatja Horvátország európai uniós csatlakozását, amely Zágráb reménye szerint 2012-ben valóra is válik.

Akadozhat az olajszállítás

Az Európai Bizottság hivatalosan megerősítette, hogy orosz részről figyelmeztettek arra: az Ukrajnával fennálló anyagi természetű viták miatt gondok adódhatnak az Ukrajnán át Európába irányuló olajszállításban. Az úgynevezett korai előrejelző rendszeren át érkezett figyelmeztetést az uniós illetékesek továbbították a tagországokhoz. A Barátság vezetéken át érkező olaj esetleges kiesése elsősorban Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Magyarországot érintheti, de potenciálisan több uniós tagország is megérezheti a hiányt, ha az tartóssá válna. Az EU energiaügyi illetékesei szerint lényegesen eltér a helyzet a tavaly télitől, mert most nem a gáz-, hanem az olajellátásban keletkezett a fennakadás veszélye, márpedig az olajkészleteket az uniós országokban alaposan feltöltötték, és alternatív beszerzési útvonalak szintén rendelkezésre állnak.

A Kuril-szigetek hovatartozását vitatják

Moszkva új, eredeti hozzáállást ígért a Japánnal fennálló területi vitája megoldásához az orosz és a japán külügyminiszter tegnapi, moszkvai megbeszélése után. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hozzátette, hogy ennek az új hozzáállásnak a konkrét mibenlétét még nem akarja elárulni. Okada Kacuja japán külügyminiszter további erőfeszítéseket sürgetett, hogy rendezhessék a Kuril-szigetek hovatartozásának kérdését, amely még mindig akadályozza a két országot abban, hogy hivatalos békeszerződéssel zárja le a II. világháború óta köztük fennálló hadiállapotot. Okada úgy vélekedett, hogy a két ország politikai és gazdasági kapcsolatai ugyanannak a szekérnek a kerekeit alkotják, és a párbeszédet összekapcsolta a területi vita megoldásával. Oroszország nemrég azt kérte japántól, hogy a kétoldalú együttműködés kérdését válasszák el a területi vitától.

Az EU elítélte az iráni erőszakot

Az Európai Unió elítélte azt, hogy Iránban a karhatalom erőszakkal lépett fel a hét végi ellenzéki tüntetések részvevői ellen. A tüntetők csak a szabad véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés jogával akartak élni — közölte az Európai Tanács soros svéd elnöksége. A hatalom brutális bevetése és tüntetők önkényes őrizetbe vétele az alapvető emberi jogok durva megsértését jelentik — áll az EU közleményében. A huszonhetek különösen nyugtalanítónak nevezték, hogy hírek szerint legkevesebb nyolc tüntető életét vesztette az iráni fővárosban, Teheránban és több más nagyvárosban lezajlott összecsapásokban. Nyilvánvaló, hogy az erősödő elnyomás a rezsim alapvető ingatagságának a jele — írta Carl Bildt svéd külügyminiszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2009-12-29: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Év végi kiértékelőjében a magyar gazdasági miniszter különös kijelentést tett, azt fejtegetve, őt is meglepte az a tény, hogy az uniós forrásokból támogatott nagyvállalatok nem húzták magukkal a teljes magyar gazdaságot. Elemzők szerint ennek a fő oka a kis- és középvállalatok helyzetének meggyengülése.
2009-12-29: Közélet - x:

Kezdődik a visszamagyarosítás — Farkas Réka

Van esély arra, hogy ismét magyar prefektus legyen Háromszéken — véli Albert Álmos szenátor. Elmondta, a demokrata-liberálisokkal folytatott egyeztetések során nem volt vita a kérdésről, a románok számára is ,,természetesnek tűnik" az igény.