Tavaly írtuk

2010. január 5., kedd, Közélet

Január 5.

Szilveszter éjszakáján éjfél után 105 perccel jött e világra a megye első újszülöttje, Ilia Klaudia. Súlya 2700 gramm, 50 cm hosszú, egészséges kislány, a lisznyói Ilia család hetedik gyermeke. Édesanyja, Ilia Edit 29 éves.

*

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy György Ervin prefektust is eltávolítják a kormánybiztosi hivatal éléről. A bukaresti osztozkodások alapján az SZDP-t illeti meg az új prefektus kinevezésének joga, és Horia Grama megyei pártelnök már bejelentette, Codrin Munteanut jelölik a tisztségre.

Január 6.

Kamerákkal figyelik meg a megye bejáratait a bűnözés megelőzése érdekében — erről legutóbbi ülésén döntött a Kovászna Megyei Tanács. Az akciót a megyei rendőr-főkapitánysággal közösen bonyolítják le, az önkormányzat 100 000 lejt utalt ki a kamerák beszerzésére. A határozat indoklása szerint a megyebejáratok megfigyelését a bűncselekmények növekvő száma indokolja.

*

Január elsejétől 28 százalékra növekszik a társadalombiztosítási hozzájárulás. Ebből 9,5 százalékot a munkavállalónak, 18,5 százalékot pedig a munkáltatónak kell befizetnie. Ráadásul január elsejétől nem nőnek a nyugellátmányok, a nyugdíjak kiszámolási alapjaként szolgáló nyugdíjpont értéke 697,5 lej marad.

Január 7.

Az államelnöki hivatal kisebbségügyi tanácsosa lett tegnap Eckstein-Kovács Péter volt Kolozs megyei szenátor. A Cotroceni-palota közleménye szerint Traian Băsescu aláírta a kinevezéssel kapcsolatos rendeletet.

*

Fele-fele arányban kívánja elosztani a kormánynak alárendelt megyei intézményeket az SZDP és a D-LP. A két párt megyei vezetői hétfőn találkoztak idén első ízben, és bár egyelőre konkrétumok megbeszélésére nem került sor, abban megállapodtak, hogy a hét második felében megkezdik az egyezkedést. Várhatóan jövő hét elején az RMDSZ vezetőivel is tárgyalnak.

*

Az esztendő utolsó napján egy mentőorvos itthagyta megyénket, jelenleg három orvos egész és egy fél normával dolgozik a megyei mentőszolgálatnál. Mindannyian a sepsiszentgyörgyi központban teljesítenek szolgálatot, Háromszék többi városában orvos nélkül működik a mentőállomás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2010-01-05: Közélet - x:

Dr. Borsay László sírjánál - Márkó Imre

Borsay Laci nem nézett ki betegnek, naponta megjárta magát kiskutyájával a városban, jelen volt minden színházi bemutatón, közhasznú rendezvényen, mindenikünkhöz volt néhány jó szava.
2010-01-05: Világfigyelő - x:

Fico szerint Orbán miatt lesz kampánytéma (Szlovák—magyar kérdés)

Ha a ,,szélsőjobboldali" Fidesz kormányra kerülését követően is folytatja jelenlegi Szlovákia-ellenes, ,,nagymagyar" politikáját, a szlovák—magyar viszony Szlovákiában is a parlamenti választások fő kampánytémájává válik — jelentette ki Robert Fico.