Tavaly írtuk

2010. január 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Dráguló valutahitelek

Az euró/lej árfolyam elmozdulása a 2009-es év elején leginkább az euróban felvett hiteleket érintette.

A másfél évvel azelőtt 3,1—3,2 lejes árfolyamon felvett kölcsön, amelyre havi 500 eurós részletet számoltak ki, a négylejes lélektani küszöb meghaladásával már több mint 2000 lej lett, ami harmincszázalékos reáldrágulást jelentett. A bankok magánszférának kihelyezett valutaalapú kölcsönei az összhitel 56 százalékát tették ki, a lakosság 14,7 milliárd eurós hitelállománnyal rendelkezett. 2008 novemberében a kiáradó euróalapú hitelállomány egynegyedére csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A jegybank egyébként az év folyamán többször is beavatkozott, hogy az euró/lej árfolyamot a 4 lejhez közeli szinten tartsa. (Pénz-piac-vállalkozás, január 7.)

Adóköltöztetés

Nem kis felháborodást keltett tavaly januárban a megyei cégek körében a hír, miszerint január elsejétől több, közepes nagyságúnak minősített vállalkozás adókötelezettségeit a megyei pénzügynél, a nagy adófizetőknek pedig a fővárosban kell befizetniük. Hiszen ez nemcsak több utánajárást és időt jelent, hanem azt is, hogy az adónemek egy részéből befolyó pénz a központba vándorol. A 2008. október végén hozott kormányrendelet végül nem januárban, hanem április elején lépett életbe. (Pénz-piac-vállalkozás, január 7.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2010-01-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Kockázati tőkealap létesül
Húszmillió dollárral kockázati tőkealapot hozott létre George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete és Orbán Krisztián magyar üzletember magyarországi, bulgáriai és romániai kis- és középvállalkozások ellenőrző pakettjének megszerzésére — írta internetes kiadásában a St. Louis Business Journal amerikai lap.
2010-01-06: Múltidéző - x:

A műanyaggyári ellenállás - B. Kovács András

A műanyaggyár épülete ma
Az 1989. decemberi események a döntő órákban milliókat vittek ki az utcára Romá­niában, és százezrek forradalmi cselekedetekben is részt vettek, miközben a lakosság többi része zömében nagy várakozásokkal tekintett a várható változások elé.