Markó Béla SepsiszentgyörgyönFelelősség a kormányzás — Farkas Réka

2010. január 11., hétfő, Közélet

A kormányzás nem előnyöket, hanem felelősséget jelent — nyilatkozta Markó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes szombaton Sepsiszentgyörgyön. Alapos elemzés előzte meg koalíciós szerepvállalásukat, mérlegelték az érveket és ellenérveket, arra a következtetésre jutottak, a romániai magyar közösségnek és a romániai társadalomnak egyaránt érdeke, hogy az RMDSZ kormányzati eszközökkel is hozzájáruljon az általános kérdések, illetve az etnikumközi viszony szempontjából fontos további megoldások kereséséhez. Az új kormány legfontosabb teendői közt említette a gazdasági helyzet javítását, a válságból való kilábalást, valamint a decentralizáció felgyorsítását. ,,Még ilyen nehéz körülmények között is lehetőségeket kínál számunkra a kormányzás" — véli Markó.

Markó Béla kijelentette, tudatában voltak a nehézségeknek, sanyarú a költségvetés, és meg kell szorítani a nadrágszíjat, de megpróbálják elérni, hogy ezek a megszorítások ne a szegény emberek, ne az amúgy is nélkülöző családok életét nehezítsék még jobban, és igyekeznek mindent megtenni, hogy Erdély, Székelyföld infrastrukturális fejlesztései folytatódjanak. Az első hó­napokban számos törvényhozási kérdést kell megoldani, példaként a kisebbségi törvényt, illetve az oktatási törvényt említette, ez utóbbit hiába fogadta el az előző kormány felelősségvállalással, az alkotmánybíróság visszautalta parlamenti vitára.

Egészen biztosan lesz államtitkára az RMDSZ-nek az oktatási, a területrendezési, a mezőgazdasági és a gazdasági minisztériumban, és körvonalazódik a másik két tárca is, ahol ilyen pozíciót tölthet be jelöltjük — mondotta Markó. Az egyeztetések még folytatódnak, a következő napokban véglegesítik a helyzetet. Egyelőre nem nyilatkozott arról, kerülnek-e fontos beosztásba Bukarestben háromszéki jelöltek, mint mondotta, a kinevezésnél nem a regionális szempont érvé­nyesül, de tö­rekednek arra, hogy minden régió képviselői jelen legyenek a kü­lönböző kormányhivatalokban. Két fontos szempontot vesznek figyelembe a válogatásnál: szeretnék ismét feladattal megbízni azokat, akik az RMDSZ előző kormányzása alatt bizonyítottak, és igyekeznek minél több fiatal szakember számára helyet találni Bukarestben — hangsúlyozta Markó Béla.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2010-01-11: Közélet - x:

Télen-nyáron Sugásfürdő — Váry O. Péter

Ha mindaz elkészül Sugásfürdőn, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tervbe vett és elindított, a város saját kis üdülőtelepe már nem csak télen telik meg élettel — bár ilyenkor is egyre ritkábban, hisz a meteorológiai tél még nem biztosítéka annak, hogy sízni is lehet —, hanem nyáron is: a közeljövőtől különféle sportolási, egészségügyi kezelési lehetőségek csábítják majd a városlakókat a régebb szebb napokat is megélt Sugásfürdőre. A már elkezdett, illetve a tervezett fejlesztésekről Sztakics Éva alpolgármesterrel beszélgettünk.
2010-01-11: Máról holnapra - x:

Merjünk továbbnézni — Farkas Réka

Öt esztendővel ezelőtt ugyancsak ilyen idő tájt, január első napjaiban heves román tiltakozást váltott ki a magyar prefektus kinevezése. Fenyegetőztek a román pártvezérek, és tüntetően távol maradtak a beiktatásról. Idén nem váltott ki semmilyen látványos ellenreakciót György Ervin kinevezése, a román pártok vezetői megjelentek az eskütételen, koccintottak, és jó munkát kívántak.