Rekord rekord hátán

2010. január 12., kedd, Magazin

A világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burdzs Kalifa felhőkarcoló nemcsak magasságával, hanem számtalan építészeti újítása és a felhasznált technológiák miatt is egyedülálló.

Az épület fő tartószerkezetét 45 000 köbméter vasbeton alkotja, amely 192 darab 50 méter mélyre ásott, másfél méter átmérőjű és 43 méter hosszú pilléren nyugszik. A felhőkarcoló teljes szerkezetéhez 330 000 köbméter betont és 39 000 tonna betonacélt használtak fel 22 millió munkaóra alatt. Az egyre magasabbra növő épületnél egyre nagyobb nehézséget jelentett a beton megfelelő magasságra való pumpálása. Az eddigi rekordot egy olasz vízi erőmű építése tartotta, ahol a betont 532 méter magasra szivattyúzták. A Burdzs Kalifa építésénél a betont egészen a 156. emeletig, azaz 606 méteres magasságba juttatták, a felsőbb emeleteknél viszont már könnyebb acélszerkezeteket használtak.

A munkálatokat hátráltatta a forró, napközben akár ötven Celsius-fokot is meghaladó sivatagi éghajlat, ezért a betonba jeget adagoltak, illetve a keverék bedolgozását is főként éjjel végezték. Az épületben különböző minőségű betonokat használtak, az alapnak a talajvizet is ki kell bírnia, miközben az épület saját súlya kihívást jelentett a megfelelő arányok kiválasztásában. A felhőkarcoló alaprajzát a pókliliom (Hymenocallis) ihlette, amelynek egyszerűsített változata iszlám építészeti motívum. A három ág egy központi mag köré összpontosul, amelyek az alaptól felfelé haladva spirálisan csökkennek.

A csillogó borításhoz 142 000 négyzetméternyi alumíniumot és rozsdamentes fém tartószerkezeteket használtak. A külső burkolathoz 26 000 üvegtáblát használtak, amelyeket több mint 300 kínai szakember segítségével szereltek fel. A Burdzs Kalifának 27 terasza és a legfelső emeleten egy Y alakú terme van, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Perzsa-öbölre. Az épület legmagasabb pontján másfél méteres lehet a kilengés. Az emeletek közötti közlekedésről 57 lift gondoskodik, amelyek közül a leggyorsabbak másodpercenként 10 méteres sebességgel viszik az utasokat.

A felhőkarcolóban egyszerre 25 000 ember tartózkodhat, akik tűz vagy más veszély esetén a 35 emeletenként elhelyezett, túlnyomásos, légkondicionált óvóhelyeken húzhatják meg magukat. A felhőkarcolót burkoló 24 830 tükröző üveg takarítását 12 emelővel összesen 36 munkás végzi, akik szappanos vizet használva három hónap alatt végeznek a szerkezet külső takarításával.

A megaberuházás a felhőkarcoló mellett az azt övező 500 hektáros terület fejlesztését is magában foglalja, ami a tervezők reményei szerint új üzleti és lakóközpontot alkothat a meglehetősen szétszabdalt Dubajban. A Burdzs Kalifát tucatnyi kisebb felhőkarcoló veszi körül, és a közelben van a Közel-Kelet legnagyobb bevásárlóközpontja is.

A teljes beruházás a most átadott toronnyal együtt a fejlesztő Emaar Properties szerint húszmilliárd dollárba, a torony építése önmagában 1,5 milliárd dollárba került.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2010-01-12: Magazin - x:

Elköltöztek San Franciscóból a fókák

Megoldódott a népszerű San Franciscó-i turistalátványosság, az öbölparti Fisherman’s Wharf környékéről hirtelen eltűnt fókák rejtélye: az állatok északabbra, Oregon államba költöztek.
2010-01-12: Gazdakör - x:

Brüsszelbe készülnek a gazdák — Ferencz Csaba

Akár Brüsszelbe is elkísérik a szaktárca illetékeseit, hogy az idén megváltozó támogatási rendszer minél előnyösebb legyen a termelőknek — nyilatkozta lapunknak Ötvös Mózes. A szarvasmarhatartók megyei egyesületének elnöke ugyanis részt vett azon a megbeszélésen, amelyen az ágazat szakmai és munkáltatói képviselete az új mezőgazdasági miniszterrel tárgyalt.