MagaslesJogdíjviták, avagy a gondoskodó állam — Bogdán László

2010. január 14., csütörtök, Közélet

A Boc-kormány láthatólag ― az ország vélt és nehéz gazdasági helyzetéből kiindulva ― huszárvágással akarja megoldani a ,,problémákat", azokat, amelyek a negyedik, de az összes Boc-kabinet áldásos, de általános zűrzavart okozó tevékenysége nélkül nem is léteznének… Újabb és újabb adónemek, ún. feladók bevezetésével próbál mindenáron pénzt szerezni a (félig) üres államkasszának.

Ráadásul mindég az állampolgár vélt, valósnak feltüntetett érdekeivel indokolja a bizarr új adókat, a ,,könnyű étrend, korszerű táplálkozás" szépen hangzó kliséjével legitimálják a hot dogra és más hasonló termékekre kivetett adókat, vagy az adófizető egészségének megóvása érdekében a cigaretta és más hasonló ,,élvezeti termékek" árának drasztikus emelését. A szerzői jogdíjak esetében a hivatkozás például a szabadúszó újságírók, írók, művészek egészségbiztosításával érvel. A törvénytervezet szerint ― amely különben még nincs is kész, csak bedobták a hírt, hogy teszteljék az érintettek tűrőképességét ― 31,1 százalékos feladóval sújtanák az eddig egységes 16 százalékos adókulcs alapján megadóztatott szerzői jogdíjas szerződéseket, civil szerződéseket és hasonló együttműködési szerződések alapján kifizetett juttatásokat, amelyek a szabadúszó művészeket, újságírókat, írókat, színészeket érintené, tovább nehezítve a bürokrácia által amúgy is eléggé ellehetetlenített működésüket. Az Agerpressnek nyilatkozva Mihai Şeitan munkaügyi miniszter kifejtette: ,,Egyelőre csak azt szeretnénk elérni, hogy azok is hozzájáruljanak a társadalombiztosítási alaphoz, akik rendszeresen kapnak anyagi juttatást intellektuális tevékenységük után. Nem szeretném, hogy baj esetén ezeket az embereket a mások által fizetett adókból kelljen támogatni." Mivel az elképzelések szöges ellentétben állnak a Románia által is aláírt konvencióval, amely a szellemi tevékenység általános támogatását és védelmét szorgalmazza, a miniszter hozzátette: ,,úgy szeretnénk, hogy műalkotások ― például regények ― után kapott díjak ne kerüljenek megadóztatásra". A miniszter szavaiból az is kiderül, hogy például az újságírást nem tekinti intellektuális tevékenységnek. (Abszurdisztán, ahol miniszterek döntik el, hogy mi is az ,,intellektuális tevékenység"!) Ezért ,,azok az újságírók, akik csak szerzői jogok alapján kapott fizetésekből élnek, nem kaphatnak munkanélküli-segélyt, és nem részesülhetnek betegbiztosításban sem". Még lehetetlenebb helyzetbe kerülnek például a szabadúszó vagy esetenként egyes előadásokra más színházakhoz szerződő színészek, hiszen az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő színházakban kétszer is meggondolja a színházigazgató, hogy szerződtethet-e egyáltalán meghívott művészeket, akik, ha a törvényt elfogadják, igen sokba kerülnek majd. Megszokhattuk: a kormányok egyre jobban lebecsülik a szellemi tőkét és a művészeti ,,tevékenységet", ennek ékes tanúbizonysága ez az esztelen elképzelés is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

A túlélésért — tehetetlenül — Farcádi Botond

Madarat tolláról, országot költségvetéséről — parafrazálhatnánk a szólást a napokban a parlamentben zajló büdzsévita kapcsán. Mert sok mindent elárul a költségvetési törvény arról, hogy mire számíthatunk idén, egyfajta előrejelzés az, melynek függvényében tervezhetnek az önkormányzatok, a vállalkozók, az intézményvezetők vagy akár a közemberek. Hosszú távú elképzelésekre azonban a 2010-es tervezet nem sok esélyt biztosít, alapvetően csak a túlélésre való berendezkedést szentesíti a jogszabály.
2010-01-14: Közélet - x:

Verespatak-bizottság a minisztériumban

A verespataki aranybányát tervező Roşia Montana Gold Corporation cég képviselőit fogadta tegnap Borbély László környezetvédelmi tárcavezető.