Mi, hol, mikor?

2010. január 15., péntek, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

Az ETNA Alapítvány ma 20 órára a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház nagytermébe várja az érdeklődőket a Művészet 1 000 047. születésnapjára: találkozó, kiállítás, lazítás, megnyitó, szünet, koncert, mosoly, akció, dokumentálás, minden szülinapi ajándékot szívesen látnak, hallanak és elfogyasztanak.

Bővebben: http://www.sepsiszentgyorgy.info/rendezvenyek/65-etna-alapitvany/234-muveszet-szuletesnapja.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma és szombaton 19 órától a Shakespeare Hamlet című tragédiája nyomán készült fizikai színházi előadását játssza. Rendező: Uray Péter.

A helyek száma korlátozott, idejében szerezzék be a jegyet. A társulat felhívja a nézők figyelmét, hogy az előadás megkezdése után a későket nem áll módjukban a terembe beengedni.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház szombaton 19 órától Laura Sintija Černiauskaité Lucia patinează (Lucia korcsolyázik) című előadását játssza a nagyteremben, rendezte: Radu Afrim.

* A Kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától bérleten kívül játssza a Don Quijote című kétrészes kópéjátékot. Rendezte: Csáki Csilla.

Zene

* A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertzenekar szombaton 20 órától tartja hagyományos újévi koncertjét a komollói kultúrotthonban. Utána táncmulatság.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermébe mára tervezett Knock Out-koncert elmarad.

Hitvilág

* Egyetemes imakilenced kezdődik szombaton Sepsiszentgyörgyön. Január 24-ig naponta 18 órától más-más templomba várják a híveket. Első nap a Gyöngyvirág utcai református templomban Kovács István unitárius lelkész hirdeti az igét.

* Kézdivásárhelyen vasárnap 15 órától unitárius istentisztelet lesz az evangélikus templomban.

Röviden

Filmvetítés. A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében ma 17 órától az Otthonunk (Home) című francia dokumentumfilmet vetítik magyar szinkronnal. Az ingyenes vetítést a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szervezi, és forró teával várja a nézőket.

Dzsesszklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 20 órától Jean Luc Ponty és Didier Lockwood koncertfelvételeiből tartanak vetítést. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Furulyaoktatás. A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola játékos furulyaoktatást indít nagy- és előkészítő csoportos óvodásoknak. Iratkozni az iskola titkárságán lehet január 25-ig munkanapokon 9—15 óráig, telefon: 0267 362 691.

Önfenntartó biogazdálkodás. Baji Béla magyarországi permakultúrás szakember szombaton 17 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó kistermében könyvbemutatót és előadást tart erről az átfogó biogazdálkodási módszerről.

Találkozó. Az Együtt a rák ellen egyesület hétfőn 17.30 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermében tartja találkozóját, amelyre érdeklődőket is elvár.

Kocsikulcsot találtak Sepsiszentgyörgyön a Gödri Ferenc utcában. Tulajdonosa szerkesztőségünk titkárságán érdeklődjék délelőtt.

Ügyelet

Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069), vasárnap 11―13 óráig a Kriza János utca 5. szám alatti rendelőjében (a törvényszékkel szemben) dr. Mester-Nagy Ildikó teljesít szolgálatot.

Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig az 1918. December 1. úti Sensiblu patika (telefon: 0267 310 219) teljesít szolgálatot.

Hogyan védekezzünk?

A megyei rendőr-felügyelőség a gépjárműlopások megelőzéséért felhívja a járműtulajdonosok figyelmét néhány alapszabályra. Mint köztudott, alkalom szüli a tolvajt. Nem egyszer történt meg, hogy a kocsit bezáratlanul, sőt, benne indítókulccsal hagyták éjszakára. Mások eldugott, megvilágítatlan helyeken parkolnak. Mindenképpen taná­csos riasztó- és lopásgátló berendezéseket beszerezni, az így felszerelt kocsikat ritkábban próbálják elkötni a tolvajok. Lehetőleg ne hagyjanak az autóban értékes, csábító tárgyakat. Ha csak néhány percre is szállnak ki, soha ne hagyják a kocsit nyitva, az indítókulcsot benne. Ne hagyják a kocsiban a jármű iratait. Lehetőleg legyen otthon a járműről egy jó fénykép, jó szolgálatot tehet, ha mégis lopás áldozata lesz. Ha megtörtént a baj, sürgősen hívják a 112-t.

(Rendőrségi tájékoztató)

Jégkorong

A kézdivásárhelyi műjégpályán rendezték meg az U18-as jégkorongbajnokság 3. fordulójában a Nagy Mózes SK-KSE és a Bukaresti Steaua közötti mérkőzéseket. A forduló mindkét játszmáját a fővárosiak nyerték meg: az elsőt 11—1-re (gólszerzők: Dumitru 1., 17.; Gliga 14., 16., 27., 38.; Oprea 4., 20.; Moldovan 23. 41., 45., illetve Páll 27.), a másodikat pedig 9—0-ra (Radu 14., 55.; Gliga 25., 43., 51., 57.; Toma 32.,46.; Dumitru 39.). A felső-háromszéki együttes: Csákány, Szántó, Kászoni, Kovács, Tóth, Vaszi, Ivácsony, Dobos, Fülöp, Páll, Máthé, Koszta, Szabó D., Szabó L., Keresztes, Török, Molnár, Mocsári, Dezső. A Nagy Mózes SK-KSE együttese jövő héten hétfőn és kedden a Csíkszeredai SK-t látja vendégül a pontvadászat negyedik fordulójában. A mérkőzések mindkét nap 16.30 órakor kezdődnek.

Sakk

Befejeződött a szentgyörgyi nyugdíjasok első, kötetlen sakkversenye. Amint az várható volt, a viadalt a nagy esélyes Sorin Gălăţeanu nyerte meg. Némi meglepetésre a második helyen Vitus Márton végzett, míg a harmadik Török Sándor lett.

Oroszország nyerte a sakkcsapat-vb-t

Az orosz válogatott nyerte a törökországi Bursában rendezett sakkcsapat-világbajnokságot. A Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler nélkül felálló oroszok a szerdai utolsó körben Izrael együttesét verték 3—1-re, míg a második helyen végzett Egyesült Államok 2—2-es döntetlent ért el Azerbajdzsán ellen. A harmadik India lett — a világbajnok Viswanathan Anand nélkül —, negyedikként az azeriek, míg ötödikként a kétszeres olimpiai bajnok örmények zártak a tíz válogatottat számláló mezőnyben.

Song vesztes meccsen lett rekorder

A torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva Gabon szerdán 1—0-s győzelmet aratott Kamerun felett a labdarúgó Afrika-kupa D-csoportjának nyitómérkőzésén. Rigobert Song, a kameruni válogatott játékosa a kontinentális torna történetének egyedüli rekorderévé vált azzal, hogy nyolcadik alkalommal játszott az Afrika-kupán. A 33 éves védő eddig az elefántcsontparti Alain Gouamene és az egyiptomi Hosszam Hasszan társaságában megosztva vezette a rangsort hét-hét szerepléssel. Hasszan ugyan szintén nyolc tornán vett részt, de az egyiken egyetlen percet sem játszott. Song az 1996-os Afrika-kupán volt ott először, azóta egyetlen tornáról sem hiányzott. 2000-ben és 2002-ben — csapatkapitányként — végső győzelemre vezette a kameruni együttest. A csoport másik meccsén: Tunézia— Zambia 1—1.

Marc Janko 2009 legjobb góllövője

Az osztrák Marc Janko volt a 2009-es év legeredményesebb góllövője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS összeállítása szerint. A listán a legutóbbi magyar bajnoki szezont húsz góllal záró Bajzát Péter a 48. A rangsorban román futballista nem szerepel. Az IFFHS hatvan bajnokságot vett figyelembe, melyek alapján a 39 találatot elért Janko nagy fölénnyel lett első. A második helyen Diego Forlán végzett 32, a harmadikon pedig az új szezonban már nem a Barcelonát, hanem az Internazionalét erősítő Samuel Eto’o harminc góllal. A sort a lezárt bajnoki szezon góllövőlistái alapján állították össze, azaz a Spanyolországban, Ausztriában vagy éppen Magyarországon játszó játékosok esetében a 2008/2009-es kiírás, míg például az oroszoknál vagy a braziloknál a 2009-es szezon góltermését vették figyelembe.

A svéd Olofsson nem hibázott

A németországi Ruhpoldingban folytatódott a sílövők Világkupa-sorozata. Szerdán a hölgyek sprintversenyére került sor, amelyen a svéd Anna Carin Olofsson győzött az orosz Olga Medvedceva és a német Magdalena Neuner előtt. Az eredmények: 1. Anna Carin Olofsson (svéd) 23:49.6 perc (0), 2. Olga Medvedceva (orosz) +29.8 mp (0), 3. Magdalena Neuner (német) +40.6 mp (2). Az összetett Világkupa állása: 1. Helena Jonsson (svéd) 476 pont, 2. Anna Carin Olofsson 412 pont, 3. Szvetlana Szlepcova 357 pont.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Bérlőt cserélt a berecki Lina csárda

Berecket elhagyva, a Mogyorós-tető felé haladva az országúttól balra található a hatvanszemélyes motel és ötven férőhelyes Lina csárda vendéglője.
2010-01-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a szerető édesanya, nagymama, a márkosfalvi születésű
SZÁSZ TERÉZ
életének 82. évében 2010. január 14-én rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése január 16-án 14 órakor lesz a székelyderzsi temetőben.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4451