Román—román viszály intézményvezetői helyekért - Farkas Réka

2010. január 21., csütörtök, Közélet
Egymással vitatkoznak a nemrég elosztott intézményvezetői helyek miatt a román politikusok, a régi „nagy öregek" többnyire keveslik a román fennhatóság alatt maradt intézmények számát.

Horia Grama, az SZDP megyei elnöke a Demokrata-Liberális Pártot vádolja, és etnikai tisztogatással riogat, nyilatkozata szerint attól tart, hogy minden román alkalmazott utcára kerül azokból a hivatalokból, ahol magyar igazgatót neveznek ki.

A szociáldemokrata képviselő szerint a román irányítású intézményekben betartották a a 75—25 százalékos etnikai arányt (igaz, nem pontosított, a román vagy a magyar dolgozók aránya volt-e 75 százalék), ám állítása szerint a magyar vezetők minden romántól igyekeztek megszabadulni.

Érthetetlennek tartja a demokraták engedékenységét, és legnagyobb hibának a prefektusi szék átengedését nevezte, ennek megtartásával esetleg bizonyos egyensúlyt tarthattak volna a megyében — érvelt. Grama szerint Codrin Munteanu menesztése törvénytelen, ha jogi úton keresi igazát, nyert ügye lesz, mert a jogszabály előírása szerint egy éven belül csak egyszer mozdítható el helyéről egy hivatásos prefektus, alprefektus, és Munteanut tavaly január végén nevezték ki, így január elején nem válthatták le.

Továbbra is elégedetlen pártja osztozkodásával Gheorghe Baciu, a D-LP megyei elnöke. Bár hétfőn a politikai büró jóváhagyta a megállapodást, Baciu szerint újra kell tárgyalniuk néhány intézmény helyzetét. Ellentmondásosak nyilatkozatai is, egyik lapnak azt mondta, nem hajlandó aláírni az RMDSZ-szel kötött egyezményt, később azonban már arról beszélt, hogy mégis megteszi ezt.

Hallani sem akar egyes intézményvezetői helyek újraelosztásáról Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke, a megegyezés megtörtént, aláírták, nincs, amiért elölről kezdeni az osztozkodást. Leszögezte, ők a párt országos alelnökével, George Scripcaruval tárgyaltak, aki megerősítette, hogy minden rendben, a megállapodás értelmében járnak el.

A demokrata-liberálisok és az RMDSZ egyaránt péntekre ígérte az intézményvezetők nevesítését. Az eddig kiszivárgott hírekből annyit tudni, hogy maradnak a jelenlegi és visszakerülnek a tavaly leváltott vezetők, és várhatóan Csáki Árpád fiatal történész lesz a levéltár vezetője Ioan Lăcătuşu helyett, a megyei művelődési felügyelőség élén Bartók Botondot Demeter László, az erdővidéki múzeum igazgatója váltja. Ismét főtanfelügyelő-helyettes lesz Farkas Csaba, és Könczei Csaba irányíthatja majd a mezőgazdasági igazgatóságot, ahol vezető tisztségre számíthat Orbán Miklós sikeres fiatal gazdálkodó és Szabó Ilona egykori szenátor. Minden jel szerint Ambrus Attila veheti át a megyei pénzügyi igazgatóság vezetését, és valamelyik szociális intézményben aligazgatói szék vár Grüman Róbertre. Ezek a nevek egyelőre csak pletykaként keringenek, az RMDSZ megyei egyeztetőtanácsa pénteken hagyja jóvá a végleges listát az eljövendő igazgatókról és aligazgatókról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1484
szavazógép
2010-01-21: Máról holnapra - x:

Örömmámor után - Farcádi Botond

Jogos, éppen ezért érthető is az RMDSZ-es vezetők öröme az intézményvezetői tisztségek elosztása után: Háromszéken ugyan még nem érték el, hogy a magyar lakosság aránya maradéktalanul tükröződjék az igazgatói tisztségek számában, ilyen jó eredményt azonban az elmúlt húsz év alatt nem sikerült elérni.
2010-01-21: Közélet - x:

Zabolán várják a befektetőket (Év elején a községgazdák) - Bodor János

A százötven férőhelyes sportcsarnok felavatását tekinti az elmúlt év legnagyobb eredményének Ádám Attila Péter zabolai polgármester, aki elmondta, az új létesítményben komoly sporttevékenység folyik.