Röviden - Farcádi Botond

2010. január 21., csütörtök, Világfigyelő

Szili Katalin Kárpátalján

A magyar kultúra és nyelv megőrzése szempontjából Szili Katalin kulcsfontosságúnak tekinti az anyanyelvű oktatás kérdését, és fontosnak tartja azoknak az intézkedéseknek a megváltoztatását, amelyeket Ukrajnában a múlt év második felében hoztak a kisebbségi oktatás és nyelvhasználat háttérbe szorítására.

Az Országgyűlés volt elnöke, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának elnöke Beregszászon beszélt erről, miután ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára. Szili Katalin tegnap kezdett kétnapos látogatást Kárpátalján, ahol részt vesz a Magyar Kultúra Napjának szentelt rendezvénysorozaton, és magyar intézményeket keres fel. A magyar főiskola vezetőivel folytatott megbeszélés eredményeként indítványozni fogja a KMKF oktatási, kulturális és tudományos albizottságának, hogy a testület javasolja a magyar kormánynak, a magyarság megmaradását szolgáló határon túli alapintézmények ne pályázat útján, hanem normatív alapon kapjanak állami támogatást.

Vegyes Obama egyéves mérlege

Barack Obamának eddig vegyes a mérlege, noha elnökségének első évében egyik fő célja az volt, hogy helyreállítsa Amerika szavahihetőségét az emberi jogok tiszteletben tartása terén — véli egy nemzetközi jogvédő szervezet. A Human Rights Watch tegnap kiadott éves jelentése rámutat: Obama ugyan kötelezte a hírszerzést (CIA), hogy terrorgyanús személyek kihallgatása során tartsa magát a katonai előírásokhoz, nem hajlandó vizsgálatot vagy vádemelést kezdeményezni olyanok ellen, akik foglyok kínzására adtak utasítást, illetve jogi indoklást szolgáltattak hozzá. Elődjéhez képest azonban Obama valóságos dicséretet kapott a szervezettől. Egy évvel ezelőtt George W. Busht azzal vádolta a szervezet, hogy jórészt feladta az emberi jogok védelmét, miután úgy döntött, hogy „helytelen módon" veszi fel a harcot a terrorizmus ellen.

Határ menti együttműködés

A magyar—román határon átnyúló együttműködés keretében tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére nyert el uniós támogatást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) igazságügyi orvostani intézete, valamint a Nagyváradi Sürgősségi Kórház és Tisztiorvosi Hivatal — közölte Paragh György, a DEOEC elnöke a két fél közös sajtótájékoztatóján tegnap Debrecenben. Az egyetemi tanár tájékoztatása szerint az együttműködő partnerek a magyarországi Hajdú-Bihar megye és Bihar megye területén bekövetkező tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére csapatokat hoztak létre, amelyekben képzett igazságügyi orvos szakértők, ortopéd sebészek, radiológusok, fogorvosok, ügyészek és rendőrök vesznek részt.

Semleges marad a harmadik helyezett

Semleges kíván maradni Szerhij Tihipko, az ukrán elnökválasztás harmadik helyezettje, a politikus erről tegnap nyilatkozott Kijevben. Elmondta, hogy nem támogatja sem az ellenzéki Viktor Janukovicsot, sem Julija Timosenko kormányfőt az elnökválasztás második, februári fordulójában. Az ukrán központi bank korábbi elnöke, aki a választás vasárnapi, első fordulójában a szavazatok 13 százalékát kapta meg, úgy fogalmazott, hadd vívja meg a két jelölt maga az egymás közötti politikai harcot. Julija Timosenko ukrán kormányfő, elnökjelölt tegnap bejelentette, ha megválasztják, felajánlja a miniszterelnöki tisztséget az első fordulóban harmadik helyen végzett Szerhij Tihipko volt jegybankelnöknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2010-01-21: Világfigyelő - x:

Ki mit tud (Békési levelek) - Pálmai Tamás

Mindig népszerűek voltak ezek a versenyek, bár néha az éppen aktuális politikai rendszer meg-meglovagolta őket, néha a figyelem elterelése, néha a víznek saját malomra való hajtása okán.
2010-01-22: Nyílttér - x:

Az utca hangja

VASS IMRE, Szentkatolna. Megfelelő időjárásban zajlott le Kézdivásárhely központjában a szabadtéri szilveszterezés. Érezhetően megváltozott valami a céhes városban is: emberséges, civilizált módon búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat minden résztvevő. A város és a környék fiataljai, idősebb polgárai egyaránt jól érezték magukat. Köszönet a rendezőknek azért, hogy jó hangulatot teremtettek a kis székely városban is. Mert bú van elég...