Röviden

2010. január 23., szombat, Gazdaság

Árverezik a világ legrégebbi motorkerékpárját

Április 25-én a Staffordban megrendezésre kerülő Nemzetközi Veterán Motorkerékpár Kiállításon bocsátják árverésre a világ legrégebbi ismert motorkerékpárját, a Hildebrand & Wolfmuller által 105 évvel ezelőtt készített, rendkívül ritka modellt.

A valaha Münchenben működő német gyártó volt az első, amely motorkerékpárok sorozatgyártásával foglalkozott. Ezek voltak az első, motorral felszerelt kétkerekű járművek, melyeket motorkerékpár néven kínáltak értékesítésre. A sorozat darabjait 1488 köbcentiméteres, kéthengeres, négyütemű, vízhűtéses motorral szerelték fel. Ekkora lökettérfogatú erőforrásokat még hosszú évekig nem építettek be kétkerekűekbe. Az ezzel együtt is csak 2,5 lóerős teljesítményre és 240-es fordulatszámra képes motorral ellátott kétkerekűek végsebessége körülbelül 30 kilométer/óra lehetett. A sorozatgyártás két évig tartott, mely során összesen nyolcszáz (más források szerint kétezer) darabot készítettek belőle. Mára ezeknek csak a töredéke maradt fenn, az árverésre bocsátott példány utoljára valamikor a 30-as években volt üzemképes. A kikiáltási ár 65 000 dollár lesz, de a szervezők szerint akár 100 000 dollár fölé is mehet a licit.

Nem adják el a közvetítési jogot

Nem értékesítheti a 2010-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogát a Magyar Televízió (MTV) Zrt. — döntött a köztévét felügyelő kuratórium elnöksége. A jogok értékesítésének elutasítását a kuratóriumi elnökség szocialista tagja azzal indokolta, hogy egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati televíziónak szóló feladat, a nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi TV országosan csak huszonöt százalékos lefedettséget biztosít. Mint ismert, a december közepén meghirdetett liciten az RTL Klub és a Sport1 konzorciuma maradt versenyben 725 millió forintos ajánlattal, amelyet további, 25 milliós ,,egyéb bevétellel" egészítettek ki a csatornák. A konkurens pályázó a Digi Kft. volt, amely 850 millió forintot fizetett volna a közvetítési jogokért és az ,,első választásért" úgy, hogy az MTV huszonhat meccset megtarthatott volna, s a döntőt egyórás késleltetéssel maga is műsorra tűzhette volna. Az MTV a futball-vb közvetítési jogait 2,7 millió euróért vásárolta meg az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületétől.

Sörblokád

Egy munkaügyi vita nyomán a hét közepén kénytelen volt teljesen leállítani sörgyártását belgiumi üzemeiben a világ vezető sörfőzdéje, az Anheuser-Busch InBev SA. A cég dolgozói három belga sörüzemben két hete kezdtek blokádot, tiltakozva amiatt, hogy az AB 263 állást akar felszámolni Belgiumban. A dolgozók szerint a cég termelése világszerte nagy profitot hoz, ezért nehezen igazolhatóak a tervezett leépítések. Közben az élelmiszerboltok és áruházak már Belgium-szerte azt jelezték, hogy kezdenek kifogyni készleteik az AB márkáiból, így a Stella Artois-ból, a Lefféből és a Becksből, annak ellenére, hogy a cég szerint a blokád kezdete óta sörhegyek halmozódtak fel az üzemekben, mivel a dolgozók megakadályozzák a nyersanyagok és csomagolóanyagok beszállítását, de a kész sör kiszállítását is. Az anyaghiány miatt most kénytelenek leállítani a termelést. Az utolsó rendelkezésre álló gazdálkodási adatok szerint az Anheuser-Busch InBev SA a tavalyi harmadik negyedben 1,55 milliárd dolláros adózott eredményt ért el.

Felére csökkent díjak

A mobiltelefonos barangolási (roaming) díjak átfogó uniós szabályozása óta a határokon átmenő mobildíjak megfeleződtek, de a szolgáltatók továbbra is nagy nyereséggel üzemelnek, és kieső bevételeik pótlására díjaikat más régiókban növelték — áll a Tariff Consultancy Ltd. piaci információs cég tanulmányában. A szolgáltatók ugyanis ,,újracsomagolták" árcsomagjaikat, amelynek eredménye az lett, hogy az amerikai és a más országokbeli barangolási díjak viszonylagosan drágábbá váltak. A cég három évet átfogóan, 2007-től vizsgálódott. Az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak a korábbi 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerülhet tavaly július 1-je óta egy SMS küldése. Az EU a külföldi hívásfogadás és híváskezdeményezés költségeit egy évvel korábban már csökkentette, szintén mintegy hatvan százalékkal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2010-01-23: Gazdaság - x:

A görög válság (Gazdaságpolitika)

A befektetők szemében az euró bevezetését tervező közép-európai államok sokkal megbízhatóbbak, mint a közös devizát már használó Görögország, amelynek gazdasági problémája túlnőtte az országot, sőt, az euró stabilitását veszélyezteti.
2010-01-23: Máról holnapra - x:

Lila fénytől elvakultan - Simó Erzsébet

Mint égből hulló manna, úgy jött a Boc-kormánynak a lila fények és paranormális képességekkel megáldott tanácsadók okán kirobbant botrány.