SikerakadémiaMakrogazdasági helyzetelemzés — Főcze Gyula

2010. január 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az utóbbi években gyakran hallottunk a nemzetközi pénzügyi, valamint a globális gazdasági válság expanziójáról. De ha kutakodunk a világhálón, fellapozzuk a sajtót, meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy jó néhány gazdaságilag fejlettebb ország rég kilábalt a recesszióból, és 4,5—7 százalékos gazdasági fejlődéssel halad az egyensúly megteremtése felé, míg kies hazánk, Románia és örök ikertestvére, Bulgária ebben az évben is folytatja zuhanórepülését.

Ezt nem pletykalapból olvashatjuk, a Financial Times tájékoztat arról, hogy mivel a két európai állam a többiekhez viszonyítva később esett a világválság fojtogató karjaiba, a várva várt kilábalás jelentős mértékben, azaz jó néhány hónappal eltolódhat. Igaz, hogy a balti államok is még mindig fokozott erőfeszítéseket tesznek (kisebb-nagyobb sikerrel) a gazdasági válságból való kilábalásra, míg Magyarország például a tőkeerős külföldi befektetők bizalmának visszanyerésével foglalatoskodik. A többi kelet-európai állam esetében a makrogazdasági helyzetelemzést végző szakértők 2010-re meglehetősen pozitív elmozdulást vetítenek előre.

Az előrejelzések azonban figyelmeztetnek arra is, a külföldi befektetőknek elég nehezen vehető akadályokkal kell megküzdeniük ahhoz, hogy az elmúlt sikeres esztendők szintjén teljesíthessenek. Ezenkívül masszív tőkekivonás lehetőségét is kilátásba helyezték, mivel a régióban még mindig magas a politikai és társadalmi bizonytalanság. A The Economist folyóirat újságíróinak Romániával kapcsolatos véleménye, hogy ez az esztendő a tömeges megmozdulások és társadalmi feszültségek éve lehet, amennyiben a Nemzetközi Valutaalap megszorító intézkedései miatt országos szintű szociális problémák jelentkeznek. Némi reményre adhat okot a Raiffeisen International Bank főnökének nyilatkozata, aki azt állítja, hogy Kelet-Európa sikertényezőként jellemezhető, hisz a bankok minden gazdasági bonyodalom ellenére 2009-ben nyereséggel zárták az évet.

Olyan körülmények között, amikor az Európai Unió gazdasága 4,3 százalékos éves átlaggal csökkent a múlt esztendő harmadik negyedében, és az Európai Központi Bank egy százalékon tartotta a referenciakamatot, hogy védelmezze a közös piac gazdaságát, az is elemzés tárgyát képezi, hogy milyen mértékben nehezíti meg erőfeszítéseit a folyamatosan növekvő munkanélküliség és a görögországi intézkedések.

Visszacsatolva Románia általános gazdasági helyzetére, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Eurostat megállapítását, miszerint az elszegényedési kockázat szempontjából az ország az Európai Unió államai között 2008-ban a második helyet foglalta el. A múlt évi adatok ennél sokkal rosszabbak, mivel Románia gazdasága szinte kétszer akkora hanyatlást mutatott, mint az Európai Unió átlaga. Az európai statisztikai hivatal adatai szerint 2008-ban az ország összlakosságának mintegy 23 százaléka a szegénységi létminimumon tengődött. Az Európai Unióban az összlakosság 17 százaléka él a létminimum küszöbén, legkisebb a szegénységi ráta a cseheknél, a hollandoknál és a szlovákoknál. Az elmúlt esztendőben öt romániai lakosból egy nem engedhette meg magának, hogy kétnaponként egy ebédet vásárolhasson, azzal az egy a 11-ből európaival szemben, akik szintén hasonló helyzetben vannak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1448
szavazógép
2010-01-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Svájci egyetemisták Kovászna idegenforgalmáért — Bodor János

Az elmúlt héten a luzerni (Svájc) turisztikai egyetemről egy diákcsoport tanárai kíséretében tanulmányúton vett részt Kovásznán és Sepsiszentgyörgyön: a turizmus lehetőségeiről készítettek tanulmányokat, illetve gyakorlati javaslatokat fogalmaztak meg, amelyeket a kovásznai művelődési házban mutattak be. A csoportokban végzett munkába bekapcsolódott a Babeş—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett turisztikai karának néhány hallgatója is.
2010-01-27: Közélet - x:

Veszeli Lajos: Küldetésben

Indulás Marosvásárhelyről Sepsire
Indulás
Karácsony másnapján egész napos pakolás tartotta lázban a Veszprém Megyei Napló szerkesztőségének folyosóján összegyűlt segítőkész embereket. A Balaton Volán pótkocsis kamionja percről percre szinte nyelte azokat az adományokat, amelyek csomagolva, szortírozva indulhattak a romániaiak megsegítésére.