Beszélgetés Molnár István polgármesterrelÖt esztendeje önállósult Kézdialmás — Év elején a községgazdák — Iochom István

2010. január 27., szerda, Közélet

Kézdialmásnak rövid öt esztendő alatt sikerült felébrednie Csipkerózsika-álmából, hiszen önálló községként jobb eséllyel nézhetett szembe a huszonegyedik század kihívásaival. A közel ezerötszáz lelket számláló település az önállósulás útjára lépett, ivó- és szennyvízhálózat, valamint új iskola épült, felújították a községházát stb. Azóta Molnár István vezeti a két faluból, Kézdialmásból és Csomortánból álló községet, őt kérdeztük a múlt év eredményeiről.

Molnár István: A pénzügyi nehézségek ellenére 2009 aránylag jó év volt, a munka és a küzdelem esztendejének nevezném. Tavaly folytattuk a 2007-ben elkezdett munkálatokat. A víz- és szennyvízhálózat összértéke 4 552 582 lej, amiből a kivitelező cégeknek kifizettünk 3 685 082 lejt. A helyi önkormányzat önrésze közel egymillió lej volt, nem elhanyagolható összeg. A vízhálózat elkészült, a kutak bekerítése maradt még hátra. Folyamatban a vízengedély beszerzése, még két jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy beindítsuk a rendszeres ivóvíz-szolgáltatást. Számításaink szerint a lakosság 1,5 lejt fizet majd egy köbméter vízért. Víztartályunk kétszázötvenezer literes, ami azt jelenti, hogy ha áramkiesés is történik, negyvennyolc órán át folyamatosan biztosítani tudjuk a vízellátást mindkét faluban. Kézdialmáson kétszázharminc portára bevezettük a vizet, Csomortánban hat és fél kilométeres szakaszon már ott a fővezeték. Sajnos, Csomortán esetében egyelőre nem tudtunk szennyvízcsatornázásra pályázni, de reménykedünk abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium csak kiír ilyen jellegű pályázatot. A községközpontban 9,7 km-es szakaszon fektettük le a szennyvízcsatornát, de az ülepítő még nincs befejezve, mivel az állam még nem utalta át a számlánkra a munkálat kifizetéséhez szükséges 584 000 lejt.

— Az új iskola építése pénzhiány miatt tavaly nem folytatódott. 2008. december 20-án leállt a munka, a tavalyi évet az építő felé 283 000 lejes tartozással kezdtük, és szerencsénkre év végén kaptunk 220 000 lejt, így hát csak 53 000 lejjel maradtunk adósok a Toro cégnek. Ahhoz, hogy befejezhessük az iskolát, szükségünk lenne még 900 000 lejre. Reménykedünk, hogy idén csak sikerül átadni, hiszen a tanulók nem megfelelő körülmények között, három helyiségben tanulnak, a templomban például egy asztalnál négyen ülnek. Ha átutalják a szükséges pénzt, akkor szeptember 15-én Almásban új iskolát avathatnánk. A községháza tetőterének a beépítését teljes egészében a múlt év tavaszán fejeztük be. Tavaly a községi utak javítására is elkészítettük a hatékonysági tanulmányt. Elmondhatom azt, hogy kevés pénzből, azt jól beosztva gazdálkodtunk.

— Idei tervek?

— A legfontosabb a megkezdett munkálatok folytatása. Célom idénre a községi utak rehabilitálása és a csomortáni szennyvízhálózat elkészítése, annak csatlakoztatása a meglévő vezetékre. Pályázni szeretnénk az almási utak aszfaltozására, Csomortánban az utak, utcák járhatóvá tétele csak a vízhálózat és a csatornázás befejezése után következik. Az 5,5 km-es útszakasz egy részére, a Baksa falurészen 14 km-re az 577-es kormányrendelet alapján a község várakozólistán szerepel. Idei terveink között az almási művelődési otthon belső meszelése és a villanyhálózat egy részének a kicserélése is szerepel. Tavasszal az almási Kelemen Didák-iskola lesz a házigazdája a Kuruty általános műveltsé­gi vetélkedő országos döntőjének, addig rendbe kell tennünk a művelődés hajlékát. A falunapokat idén is megszervezzük augusztus első vagy második hetének végén. Ebből az alkalomból Szíhalom testvérközségből negyvenöt fős küldöttséget látunk vendégül. Reményeim szerint a tizenegy községcímer-változatból egyet csak elő tudunk terjeszteni jóváhagyásra. Kézdialmást nem érinti a tervezett leépítés, a községházán heten dolgozunk, ez minimális létszám. Mindenki legalább kétféle munkakört tölt be. Értesüléseim szerint az idei költségvetésünk a tavalyihoz hasonló nagyságrendű lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2010-01-27: Közélet - x:

Leépítésre várva (Egészségügy) — Fekete Réka

A megyei mentőszolgálatnál legalább hét orvossal van kevesebb a szükségesnél, a kovásznai szívkórházban harminc orvos hiányzik, megyeszinten kevés az altatóorvos, sebész, röntgenorvos, szívgyógyász. Csak ugródeszkának választják megyénket a szakorvosok — véli Vasile Neagovici, a Sanitas Szakszervezet háromszéki elnöke.
2010-01-27: Közélet - x:

Lobbi a kisebbségekért — Farkas Réka

A lisszaboni szerződés életbe lépésével, no meg az új EB alakulásával változni látszik a brüsszeli politika, a kisebbségekhez való viszonyulás is. Erről és a közeljövőben várható kezdeményezéseikről kérdeztük Sógor Csaba EP-képviselőt.