Az eltűnő gyermekkor nyomában, 7.Siettetett gyerekek — dr. Vajda Zsuzsanna

2010. január 28., csütörtök, Család
A kisgyermekek mint piaci szereplők

Mivel a fejlődést az első hónapokban-években alapvetően belső érési folyamatok vezérlik, amelyek az éppen aktuális tapasztalat spontán megszerzésére késztetik a gyereket, kifejezetten kártékony a korai fejlődésbe való beavatkozás. A kisgyermek életének túlszervezése, a külső sémák és normák erőltetése hátráltatja a fejlődést.

A korai fejlesztés azoknak a gyerekeknek az esetében indokolt, ahol valamilyen súlyosabb idegrendszeri sérülés, komoly, éves lemaradás tapasztalható. Csakhogy a ,,gyermekfejlesztő ipar" — amely kiterjed a játékokra, használati cikkekre, médiatermékekre is — igen alattomosan formálja a gyermekfelfogást, azt sugallva, hogy a legtöbb (vagy szinte minden) gyereknek ,,van valami hibája". A közönség lépten-nyomon találkozik az ahhoz hasonló üzenetekkel, mint amilyennel egy budapesti önkormányzati bölcsőde reklámozza korai fejlesztési programját: ,,Szakemberek szerint egyre több a valamilyen okból, koraszülöttség miatti kis súly, szülési sérülés vagy fejlődési zavar miatt fejlesztésre szoruló kisgyermek."

Vajon igaz lehet-e ez az állítás, miközben a koraszülöttek aránya az elmúlt évtizedekben csökkent, ellátásuk minősége pedig jelentősen javult, az pedig végképp valószínűtlen, hogy ma több lenne a szülési sérülés, mint korábban? A dolog igazságtartalmát azonban aligha vizsgálja valaki, a ,,szakemberekre", ,,tudósokra", ,,kutatókra" való hivatkozás a tömegmarketing része lett. Igaz, hogy jó pénzért (vagy akár közepesen jó pénzért) mindig lehet találni a piac érdekeit a gyerekek rovására képviselő szakértőt. A folyamat — más hatásokkal egyesülve — olyan helyzetet eredményezett, amelyben már a szakemberek számára sem könnyű az eligazodás. És még ha néhányan megpróbálnak is kitartani független véleményük mellett, nem tudnak szembeszállni az ,,elhallgatási spirállal" — azzal a jelenséggel, hogy a tömegmédia korában igen könnyű elhallgattatni a kisebbségi véleményeket.

Nem meglepő ezek után, hogy a gyakorló óvónők és pedagógusok engedelmeskednek a nyomásnak, feladják tapasztalataikat, meggyőződésüket, és teljesítik a ,,piac" diktálta elvárásokat. Mindezek folytán ma a ,,fejlesztés" egyre inkább behatol a bölcsődék és óvodák mindennapjaiba, lényegesen merevebb, személytelenebb programokat eredményezve, mint a pszichológusok egy része által korábban kegyetlenül ostorozott csoportos foglalkozások. Miközben a szakemberek egy része évtizedeken át igyekezett (gyakran szintén túlzásokba esve) távol tartani az óvodától a szervezett oktatás minden fajtáját, mára úgy tűnik, a tanulás elkezdésének nincs alsó határa. Az Okosbaba portálon kívül mások is ismernek kiváló módszereket, amelyek segítségével a néhány hónapos csecsemőből — betűket vagy a dominó mintáinak megfelelő számképet mutogatva — matematikus nevelhető. A kétkedő szakembereknek itt sem sikerült felülkerekedniük, sőt, a korai olvasás-számolás híveinek is kellőképpen sikerült a közvéleményt és az oktatáspolitikusokat is megfertőzniük: a fejlett világban egyre korábban kezdődik az olvasni tanítás. Angliában például ma négy és fél éves korban kezdik el a gyerekek a betűvetést, és a divat már az Angliával ellentétben jól szervezett óvodahálózattal rendelkező Franciaországban is felbukkant, annak ellenére, hogy már az ókor óta tudjuk: 6—7 év között jön létre az a fordulat a gyerekek értelmi képességeiben, amely alkalmassá teszi őket a szándékos és szervezett tanulásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2010-01-28: Család - x:

Tanácsadás rákbetegeknek és hozzátartozóiknak (Új egészségügyi szolgáltatás) — Fekete Réka

A dr. Dávid Tamás, Ausztriában munkálkodó, magyarországi származású neves rákkutató nevével fémjelzett Nemzetközi CoD — TM Rák Információs és Prevenciós Kutatási Központ Közalapítvány marosvásárhelyi fiókegységével együttműködve tanácsadói szolgálatot indít Sepsiszentgyörgyön a Vöröskereszt és a Pro Nobis Egyesület. A lehetőség a daganatos és más krónikus degeneratív betegségekben szenvedőknek és hozzátartozóiknak szól.
2010-01-28: Közélet - x:

Küldetésben (2.) - Veszeli Lajos

Egyre több helyen állták utunkat a katonák. Hideg lett az idő, ahogy Segesvár széles utcáin végighaladtunk. Munkából hazainduló embercsoportok várakoztak, diskuráltak indulatosan üzemek, gyárak kapui előtt. Feltűnt nekünk, hogy itt csak bámultak ránk tágra nyílt szemmel, és szinte értetlenül nézték lebegő vöröskeresztes zászlónkat.