1937. január 3.—1993. február 7.Gazdáné Olosz Ella emlékére

2010. január 29., péntek, Nyílttér

Szomorú, elfogadhatatlan, érthetetlen, hogy prófétai kor nem adatott meg Ella néni számára, mégis köszönettel tartozunk Istennek, hogy e rövid földi létben nekünk adta őt.

Emberi magatartása, erkölcsi tartása különösen emlékezetes és felejthetetlen példakép. Mindenkiben őszinte rokonszenvet, tiszteletet és szeretetet ébresztett. Sokszor tanúja voltam, hogy megfényesedett a szem, melegebbé vált a hang, amikor róla esett szó. Keresem a jelzőt egyéniségének jellemzésére: lenyűgöző, magával sodró, energikus, karizmatikus...

Kérdései, kiegészítő megjegyzései távlatokat nyitottak előttünk, összefüggéseket tártak fel. Csak az üres mellébeszélést, a nagyhangú semmitmondást nem tűrte.

Helytálló emberség jellemezte tanárként: megédesítette az iskolai oktatást, mint Mississippi a tenger sós vizét. Követendő, amit a pedagógusok lelkére kötött: tanítványainkkal ezen a tárgyon és anyagon keresztül közlekedünk lelkileg, amelyet meg akarunk ismertetni velük, amelyre meg akarjuk tanítani őket. Ha ez magunkat nem hevít át, tanítványainkat sem fogja.

Mennyire hivatásának élt, vallomásaiból is kiderül: ,,Szeretem a teljesen egyszínű, natúr színekben készült, de különböző szövési technikákat vegyítő munkákat, amelyek a fény-árnyék hatás mellett a felületek durvább vagy simább volta miatt mélységérzetet is keltenek, tehát a három dimenzióhoz közelítenek. Szeretem őket, pedig mindenikkel szenvedek, mint a szüléssel, de mindenik új erőt, régi ötletet, új lendületet sugall, melyeket, sajnos, képtelen vagyok egytől egyig megvalósítani. De melyik munkafázisról mondjak le? Nélkülük úgy érezném magam, mint rossz anya, aki gyermekeit életük egy-egy szakaszában dajkaságba adja, szemtelenül veszi tudomásul mások által irányított fejlődésüket."

Munkásságának, erőfeszítésének, küzdelmeinek igazi gyümölcse, hogy nagyjaink megrendítően szépen nyilatkoznak a művésznőről. Lászlóffy Aladár szerint ,,a textília poeta doctusa volt". Pozsony Ferenc így méltatja: ,,egyetemes mércével mérhető szellemi műhelyt, alkotást hagyott ránk"...

Hálás vagyok Istennek, hogy szerethettem, ismerhettem őt.

Tóth Mónika

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2010-01-29: Nyílttér - x:

Rajtunk áll városunk tisztasága

Lezajlott a második sepsiszentgyörgyi olajgyűjtés is az elmúlt hét végén. A jégpálya szomszédságában felállított gyűjtőponthoz 11 és 16 óra között ezúttal az égett olaj mellett szárazelemet is lehetett hozni, továbbá a papírt, műanyagot és üveget is átvettük. Az eseménnyel párhuzamosan, sőt, vele összekapcsolva korcsolyás farsangi mulatság zajlott a Sepsi Rádió szervezésében.
2010-01-29: Nyílttér - x:

Ha én... tömeg volnék (Mai levelünk)

A választási kampány alatt, de azelőtt is szeretett fővezérünk és annak hangszórója az aránytalanul magas nyugdíjak és fizetések eltörléséről beszélt. Most hallgatnak, mint a lakat. Sőt, a befagyasztásról elmélkednek. Közben a drágulások miatt az életszínvonal fokozatosan csökken, errefel mi (a nép) is hallgatunk, mint a lakat. A jogos kérdés: meddig hallgatunk még?