Hírsaláta

2010. január 30., szombat, Belföld

PUSZTÍT A FAGY. Több mint ötven áldozatot szedett idén a rendkívül hideg időjárás. Az utóbbi huszonnégy órában kilenc személy esett áldozatul a fagynak Argeş, Bákó, Bihar, Galac, Kolozs, Mehedinţi, Neamţ, Vâlcea és Vrancea megyében. Bár a narancssárga jelzést visszavonták, a hajléktalanok továbbra is ki vannak téve a fagyásveszélynek. (Antena3)

ENERGIAFOGYASZTÁSI CSÚCS. Hétfőről keddre virradó éjszaka 9300 megawattra nőtt Románia elektromosenergia-fogyasztása, ami az utóbbi évek csúcsát jelenti — közölte Adrian Băicuşi, a Transelectrica vezérigazgatója. Az átlagfogyasztás 9100 MW körül stabilizálódott. Az ország nyugati megyéit kivéve éjszakánként mínusz 20 és 30 Celsius-fok közé süllyedt a hőmérséklet, helyenként mínusz 30 alá is, például a Székelyföldön. (Mediafax)

NEM SZŰNIK AZ INFUENZAJÁRVÁNY. Szakminisztériumi jelentés szerint újabb tizenhat személy szervezetében mutatták ki a H1N1-es vírust, és három, a szövődmények miatt bekövetkezett halálesetet jegyeztek. A megbetegedések száma ezzel 6931-re, az áldozatoké pedig 118-ra emelkedett. A három elhalálozott személy más krónikus betegségben is szenvedett. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint az újinfluenza vírusa 2009. márciusi-áprilisi megjelenése óta legalább 14 000 személy halálát okozta világszerte. (Agerpres)

VÁROSHÁZÁRÓL A BÖRTÖNBE. Râmnicu Vâlcea demokrata-liberális polgármesterét és helyettesét három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték csúszópénz elfogadása miatt. Igaz, közben volt egy kampány, s akkor a párt vezetése — élen ,,legsúlyosabb" személyiségeivel, Bockal, Udreával, Berceanuval — kiállt az akkor még gyanúsított két pártember mellett. A még hivatalban lévő polgármester igazságtalannak nevezte a bírósági ítéletet, és a büntetés végrehajtásának elhalasztását kérte. Az elöljáró arra hivatkozott, hogy Suceaván szeretne részt venni testvére temetésén. (Realitatea)

A VÁRTNÁL JOBBAN HÍGUL MAJD A PÉNZ. Az inflációs célok rövid távú tartásánál sokkal fontosabb hosszabb távon stabilan meggátolni a pénzromlást — jelentette ki Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. Az inflációs cél idén sem fog a jegybank által megadott 3,5 százalékos értéken maradni — jelezték a Mediafax szerint az ING Bank elemzői.

LEGYÜNK MÉRTÉKTARTÓK ÉS SZERÉNYEK. Nem Mercedest, csak egy Dacia típusú közszférát engedhet meg magának Románia — figyelmeztette hallgatóságát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője, Jeffrey Franks. A küldöttség legközelebb április végén, május elején tér vissza az országba ellenőrizni a hitelegyezmény betartását. (Mediafax)

NYUGDÍJALAPOT ÉS BIZTOSÍTÁST KELL MINDENKINEK FIZETNIE. Társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetésére kötelezi az egységes nyugdíjtörvény azokat a munkavállalókat, akik egy évben négy bruttó átlagbérnél nagyobb jövedelemhez jutnak, s akik eddig mentesültek az adó kifizetése alól. A jogszabály tervezetét tegnap bocsátotta közvitára a munkaügyi minisztérium. A rendelkezés a magáncégek tulajdonosaira, cégvezetőkre, egyéni vállalkozókra, részvényesekre, nemzetközi intézmények alkalmazottjaira, szabadúszókra, a kizárólag szerzői jogokból származó jövedelmekből élőkre vonatkozik. A jogszabály továbbra is mentesíti az adó kifizetése alól azokat, akik munkakönyves alkalmazásban is állnak, tehát fizetnek társadalombiztosítási hozzájárulást. (Antena3)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2010-01-30: Közélet - x:

Geoană hamis vagyonnyilatkozata

A legfelső bíróság mellett működő ügyészség indítson büntetőjogi vizsgálatot Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke ellen, mert vagyonnyilatkozata hamisnak bizonyult — ezt kérte tegnap az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). A magas rangú tisztségviselők összeférhetetlenségi ügyeit és vagyonát figyelő állami szerv annak alapján indított hivatalból vizsgálatot, hogy a sajtóban már korábban megjelent írások is felhívták a figyelmet: a szociáldemokrata pártvezér nem a valóságnak megfelelően töltötte ki a honatyák számára kötelező érvényű vagyonnyilatkozatot.
2010-01-30: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Alakul a szervezőbizottság
A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés (SZÖN) Ideiglenes Házbizottsága mérlegelte az EMNT ajánlatát, és három személyt — Ferencz Csaba csíkpálfalvi polgármestert, Árus Zsolt Hargita megyei, illetve dr. Farkas Csaba székelykeresztúri önkormányzati képviselőt — nevesített a második SZÖN szervezőbizottságába. A tegnap a házbizottság blogján közzétett közlemény leszögezi, továbbra is várják az RMDSZ képviselőit, hogy kapcsolódjanak be a szervezésbe. Mint ismeretes, egy nappal korábban az EMNT is felszólította a pártokat, hogy a márciusban Sepsiszentgyörgyre tervezett nagygyűlés paritásos szervezőbizottságába jelöljenek képviselőket.