Decentralizációt sürget az RMDSZ

2010. február 3., szerda, Közélet
A következő időszak prioritása a decentralizáció: ez az RMDSZ egyik sajátos célja, de egyben az egész romániai társadalom érdeke is — jelentette ki tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Rámutatott, a szövetség kormányzati prioritásai egybeesnek a Demokrata Liberális Párt prioritásaival, és ezek elsősorban a gazdaság fellendítésére, a gazdasági helyzet javítására vonatkoznak, de ugyanitt említette a reformok folytatását és az etnikumközi kapcsolatokban felmerülő gondok megoldását is. Kifejtette, a szükséges törvényi intézkedések megtétele után el kell kezdeni a decentralizációhoz vezető lépéseket: át kell utalni a minisztériumoktól, a kormánytól a helyi és a megyei önkormányzatokhoz minél több hatáskört, minél több költségvetési lehetőséget, ide kell kerülniük az egészségügyi és az oktatási intézményeknek, de létre kell hozni a helyi rendőrséget is. Tulajdonképpen a következő időszakban át kell építeni az egész állami berendezkedést — mutatott rá.

Az RMDSZ-nek szintén sajátos törvénykezési prioritása a nemzeti kisebbségek jogállására vonatkozó törvény. Markó hangsúlyozta, rendkívül fontos a stabil kormányzás egy olyan időszakban, amikor a kormánynak fájdalmas intézkedéseket kell hoznia, és ehhez az RMDSZ következetes módon hozzá kíván járulni a továbbiakban is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2010-02-03: Közélet - x:

Iskolaépítés Esztelneken (Év elején a községgazdák Beszélgetés VARGA ATTILA polgármesterrel) - Iochom István

Az esztelneki Nagy Mózes Általános Iskola
Megyénk legfiatalabb községe négy évvel ezelőtt nyerte vissza egykori rangját, és szakadt el Kézdiszentkereszttől. A fejlődés nyomai azóta kézzelfoghatóak.
2010-02-03: Közélet - x:

Keresztapák (Magasles) - Bogdán László

A szakszervezetek egymillió munkanélkülivel számolnak, kiszámítható tehát, hogy a munkanélküliség tíz százalékra nőhet, ami már önmagában elképesztő helyzetet eredményezhet...